Yeni bir küresel ısınma uyarısı

Bilim adamları, kuzey yarıkürenin 20. yüzyılın sonlarında 1200 yılın en sıcak zamanını yaşadığını belirlediler.

Science dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, İngiltere'nin East Anglia Üniversitesi'nden araştırmacılar, fosil deniz kabukları, ağaç halkaları, buzların içi ve son 750 yılda insanların tuttuğu günlükler gibi sıcaklık kayıtlarını inceleyerek, kuzey yarıkürenin 20. yüzyılın sonunda en sıcak günlerini geçirdiğini tespit ettiler.

1856'nın sıcaklık kayıtları ile MÖ 800'e kadar giden bu konudaki verileri kıyaslayan bilim adamları, kuzey yarıkürenin MÖ 890 dan 1170'e kadar "Orta Sıcak Dönem" adı verilen süreçte belirgin bir ısınma ve 1580'den 1850'ye kadar da "Küçük Buz Çağı" adı verilen daha soğuk bir dönem geçirdiğini teyit ettiler.

Reklam
Reklam

Bilim adamları, şu anki sıcak dönemde 9. yüzyıldan bu yana tespit edilen en yüksek sıcaklık değerleri bulunduğunu belirtirken, araştırma ekibinden Timothy Osborn, "Son yüzyıl Orta Sıcak Dönem veya Küçük Buz Çağı'ndan daha endişe verici. Bu dönemde tahlil ettiğimiz tüm kayıtlarda ısınmanın nasıl yayıldığı görülüyor" diye konuştu.

Bilim adamları, araştırmalarında kuzey yarıküreden 14 değişik istasyondan elde edilen sıcaklık kayıtları ile İskandinavya, Sibirya'daki asırlık ağaçların içlerindeki halkalar ve Grönland'daki buz örtüsünün kimyasal içeriğini incelediler. Ağaçların içinde yaşlarını gösteren halkalar, sıcaklık artışına bağlı olarak genişliyor.

Bilim adamları ayrıca, son 750 yılda Hollanda ve Belçika'da yaşayanların tuttukları günlüklerde yer alan, örneğin kanalların donması gibi olayları da göz önünde bulundurdular.