Yeni bir mantar türü bulundu

KAYSERİ (İHA) - Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Mehmet Gökhan Halıcı, Aladağlar'da yaptığı bitki sistematiği çalışmasında likenler üzerinde bulduğu yeni bir mantar türünü bilim dünyasına kazandırdı.

Antibiyotik yapımında kullanılan ve hava kirliliğini belirleyici özelliği bulunan likenler üzerinde yeni bir mantar türü bulundu. Doktora tezi kapsamında Aladağlar Milli Parkı'nda çalışan Araştırma Görevlisi Mehmet Gökhan Halıcı, likenler üzerinde bulduğu mantar türüne 'Turcicus' adını verdi. Likenler üzerinde 5 yıldır çalışan Halıcı, yeni bir mantar türünü bilim dünyasına kazandırmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade etti. Bu türü bulurken yaptığı çalışmaları anlatan Halıcı, "Likenler antibiyotik yapımında kullanılmaktadır. Likenlerin hava kirliliğini belirleyici bir özelliği var. Hava kirliliğine karşı çok duyarlı bir organizmadır. Likenler temiz havalı yerlerde bulunurlar. Dolayısıyla likenler bu özellikleriyle insanların gelecekteki kaderini ortaya koyuyor. Doktora tezi kapsamında Aladağlar'da likenler üzerine çalışmaktayım. Likenler bir çeşit mantardır. Kayalar üzerinde, ağaç kabuklarında ve toprak üzerinde yaşayan organizmalardır. Dünyada 20 bin kadar liken türü bulunmaktadır. Bununla beraber henüz bilim dünyasına kazandırılmamış çeşitli türler de var. Likenler üzerinde yaşayan yeni bir mantar türü buldum ve bunu isimlendirdik. Bu türe Turcicus ismini koymayı uygun buldum" dedi.

Reklam
Reklam

Botanik alanında ülkemizde bulunan bitkilere ülke bütünlüğünü bozucu isimler konmuş olunduğunun altını çizen Halıcı, bu durumun değişmesi için elinden geleni yapacağını belirterek, "Ülkemizde geçmişte bulunmuş olan çeşitli organizmalara, özellikle yabancı araştırmacılar tarafından 'Symphytum Armeniacum', 'Verbascum Kurdicum' gibi farklı amaçlı isimler konmuştur. Biz de bundan sonra bulacağımız türlere, Türkiye ile ilgili isimler koymayı planlıyoruz" diye konuştu.