Ayrılıkçı terör örgütü PKK ile mücadele kapsamında Washington, Ankara ve Bağdat arasında üçlü bir komisyonun kurulduğu bildirildi.
Ülkenin kuzeyinde barınan bölücü terör örgütü PKK ile mücadele kapsamında Türkiye, Irak ve ABD üçgeninde kuzeydeki Kürt grupların da içinde bulunduğu yeni bir ittifakın oluşturulduğu belirtiliyor. Geçen hafta Ankara'da oluşturulan hükümetler arası terör komisyonunun, 2 yıl önce "PKK ile mücadele" için kurulan koordinatörlükten farklı bir yapıda olduğu kaydedilirken, özellikle örgütün mali kaynaklarının kesilmesi için daha radikal adımların atıldığı belirtiliyor. Buna göre 14 Ekim'de Bağdat'ta Kürt lider Mesud Barzani ile Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Murat Özçelik arasında gerçekleşen ikili görüşmelerin ilk ve son olduğu, bundan sonraki PKK görüşmelerinde Bağdat ile Washington'dan da heyetlerin yer alacağı ifade ediliyor.
ABD, TÜRKİYE VE IRAK ARASINDA PKK KOMİSYONU Geçen hafta Ankara'ya giden Başbakan Nuri el-Maliki'nin baş danışmanı ve hükümet Sözcüsü Ali el-Dabbağ, söz konusu terör komisyonu ile ilgili İHA muhabirine verdiği bilgide, üçlü ittifakla örgütün çökertilebileceğine işaret ediyor. ABD, Türkiye ve Irak arasında kurulduğu ifade edilen "terör" komisyonunun kısa bir süre önce oluşturulduğunu belirten Dabbağ, "Geçen hafta gerçekleşen Ankara ziyaretim sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bu konuları masaya yatırdık. PKK terörünü kapsamlı şekilde masaya
yatırdık. O görüşmede vardığımız ortak nokta, daha önce PKK ile ilgili birlikte karar verdiğimiz üçlü güvenlik komisyonun (Irak-Türkiye-ABD) kurulması. Ankara ile Bağdat cephesinde komisyonda bulunacak isimler belli, yalnızca Washington'un isim atamaları kaldı. Tahmin ediyorum ABD de komisyona katılacak isim listesini en kısa sürede belirler" dedi.
"PKK YALNIZCA TÜRKİYE'YE KARŞI BİR TEHDİT DEĞİL"
Komisyonda yer alacak isimler hakkında bilgi vermekten kaçınan hükümet sözcüsü, söz konusu komisyonun 10 gün içinde Ankara'da toplanacağını ifade ederek, "ABD, Türkiye ve Kürt yönetiminden kişilerin de içinde olacağı Irak tarafının katılacağı o toplantıda PKK ile mücadele konusundaki ana hatlar masaya yaktırılacak. Örgütün mali yapısına müdahale edilecek. 2006 yılında kurulan bundan önceki üçlü komisyon, PKK'ya yönelik yalnızca tehditkar çıkışlar ile yürütülüyordu. Bu kez daha farklı olacak" şeklinde konuştu. Irak olarak PKK'yı kanlı bir terör örgütü olarak tanımladıklarını belirten Iraklı yetkili, örgütü yalnızca Türkiye'ye değil, Kuzey Irak'tan bölgeye yayılan bir tehdit olarak gördüklerini vurguladı. PKK ile mücadele konusunda oluşturulan komisyonda kuzeydeki Kürt yönetiminden de temsilcilerin yer alacağını kaydeden hükümet sözcüsü, "ABD ve Türkiye'nin karşısında Irak'taki heyetin arasında Kürt yönetimine bağlı kişiler de katılacak. Bölgesel Kürt yönetimi, bundan sonra tek taraflı görüşmeye katılmayacak. Kürt heyeti bu görüşmelerde Irak adına bizimle birlikte bulunacak. Bu doğrultuda herkesin kendi üzerine düşen sorumlulukları var. Bizim önem verdiğimiz kadar Kürt yönetimi de PKK tehdidini yok etmekten yana. Çünkü hepimiz bunu biliyoruz ki, bugün PKK iki ülke arasında ciddi bir problem oluşturuyor. Bunun iyi giden ilişkimize zarar vermesini istemiyoruz. Kurulan bu üçlü komisyon, PKK konusunda radikal adımlar atacak. Buna inanın. Bu yol en doğru yoldur PKK'yı yok etmek için" diye görüş belirtti.
"DİYALOĞUN ASIL MERKEZİ BAĞDAT, KÜRT YÖNETİMİ DEĞİL" "Bu açıklamalarınızdan Türkiye ile Kürt yönetiminin doğrudan görüşmesine merkezi hükümet karşı çıkıyor diyebilir miyiz? Son görüşmeden bir sonuç çıkmadı anlamına mı geliyor bu?" şeklindeki soruya karşılık Irak Hükümet Sözcüsü Ali el-Dabbağ, "Açıkçası Ekim ayında Türk heyeti ile Mesud Barzani arasında Bağdat'ta gerçekleşen görüşme, PKK sorunun çözümüne doğrudan yansıyacak bir görüşme olmadı. Ankara'dan gelen heyet, yalnızca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın PKK konusundaki mesajlarını Kürt yönetimine iletti.
Fiili bir mücadele için gelinmedi. Bilindiği gibi gelen heyet Başbakan Maliki ve Cumhurbaşkanı Talabani ile de görüştü ve Sayın Erdoğan'ın mesajlarını iletti. Bu mesajlar Türkiye'nin endişelerini dile getiren mesajlardı, çözüm yolunun üretildiği bir görüşme değildi. PKK sorunun çözümünde Kürtlerle değil, Bağdat muhatap alınması gerekir.
Ankara'da Erdoğan ile ele aldığımız arasında bu da yer aldı. Biz direk muhatabız bu konuda. Kurulan komisyon da bunun açık bir göstergesi zaten. Diyaloğun asıl merkezi Bağdat-Ankara. Kürt yönetiminin bu konuda üzerine düşen görevleri var elbette. Bunları yerine getirecekler. Fakat Kürt yönetimi, örgütle mücadelede bu diyaloğun önemli bir parçasını oluşturacak" şeklinde yanıt verdi.
Terör örgütü PKK'ya yönelik ortak mücadele için 2006 yılında ABD, Türkiye ve Irak arasında "PKK ile Mücadele Koordinatörlüğü" oluşturulmuş, bu oluşuma Türkiye'den Emekli General Edip Başer, Irak'tan Ulusal Güvenlik Bakanı Şirvan el-Vaili atanırken, Washington yönetimi de bu ittifaka ABD Hava Kuvvetlerinde 37 görev yaptıktan sonra emekliye ayrılan General Joseph W. Ralston'ı tayin etmişti. 9 ay süren üçlü ittifak, daha sonra lağvedilmişti.