Yeni bir rekor

ANKARA (İHA) - Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Aralık enflasyon rakamlarıyla Türkiye'nin yeni bir rekor kırdığını bildirdi. Ali Babacan enflasyonla ilgili yaptığı değerlendirmede, bugün açıklanan rakamlara göre Aralık ayı enflasyon oranının TÜFE'de yüzde 0,45, TEFE'de ise yüzde 0,13 olarak gerçekleştiğini, bu oranlara göre yıllık enflasyonun da 2004 yılında TÜFE'de yüzde 9,32, TEFE'de yüzde 13,84 olduğunu hatırlattı.

On yıllar sonra TÜFE'de tek haneli oranların yakalandığını belirten Ali Babacan, "Bu enflasyon oranları ile Türkiye yeni bir rekor kırmıştır. Bu oranlar, Türkiye ekonomisi için tarihi bir göstergedir. Ülkemiz, nihayet bu sorunu geride bırakmıştır. Türkiye'de, kronik hale gelmiş, çözülemez gibi görünen ekonomik sorunların artık çözülebilir olduğu, Türkiye'nin önündeki her türlü engeli aşmasının mümkün olduğu böylece bir kez daha görülmüştür" dedi.

Reklam
Reklam

12 aylık fiyat artışlarının gıda sektöründe yüzde 5,6, giyim sektöründe yüzde 1,3, ev eşyasında yüzde 0,2 oranlarında gerçekleştiğine değinen Babacan, "Enflasyonda iki yıldır kaydedilen düşüş, uyguladığımız bütçe disiplini ve hedeflerle uyumlu maliye politikalarının sonucunda olmuştur" değerlendirmesini yaptı.

GÜVENİN ÖNEMİ Enflasyonun düşmesinde istikrar ve özellikle de güvenin artmasının önemli rol oynadığına dikkat çeken Babacan, "Enflasyonla mücadelede en önemli unsur ataletin kırılmasıdır. Enflasyondaki ataletin kırılması ise ancak uygulanan makroekonomik politikalara güvenin sağlanması ile mümkündür. Yıllar itibariyle beklentiler ve hedefler arasındaki farka, diğer bir deyişle kredibilite açığına baktığımızda, farkın hızla düştüğünü görmekteyiz. 2001 yılı Aralık ayında 2002 yılı enflasyon hedefi TÜFE'de yüzde 35 iken, beklenti yüzde 50 olmuştur. Hedefle beklenti arasındaki fark 15 puan civarındadır. 2002 Aralık ayında 2003 yılı hedefi yüzde 20 olarak belirlenmiş, beklentiler ise yüzde 25 civarında olmuştur. Hedefle beklenti arasındaki fark, 5 puan civarındadır. 2003 Aralık ayında 2004 TÜFE hedefi yüzde 12 iken beklentiler yüzde 14 civarında gerçekleşmiş ve fark 2 puana düşmüştür. 2004 yılı Aralık ayında ise 2005 TÜFE hedefi yüzde 8 olarak açıklanmış, beklentiler yüzde 8,7 civarında olmuştur. 2001 yılında 15 puan olan beklenti - hedef farkı, bugün itibariyle 0,7 puana gerilemiştir. Bu da hükümetimizin ekonomik hedeflerine yönelik güveni açık şekilde göstermektedir" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Devlet Bakanı Babacan, ekonomik hedeflere yönelik güven, sadece ulusal değil, uluslararası platformlarda da artık çok belirgin şekilde hissedildiğini, AB'ye sunulan Katılım Öncesi Ekonomik Programı'nda belirlenen TÜFE'de 2005 yılı için yüzde 8; 2006 yılı için yüzde 5 ve 2007 yılı için yüzde 4 hedeflerinin tutturulacağına inanıldığını kaydetti.

"DÖVİZ KURUNA OLAN BAĞIMLILIK AZALDI" 2004 yılı fiyat gelişmelerinde göze çarpan diğer bir hususun fiyatlama davranışlarında döviz kuruna olan bağımlılığın azalması olduğunu belirten Ali Babacan, "Nitekim, döviz kurunun yıl içinde yukarı ve aşağı yönde dalgalanmasına rağmen enflasyon düşme eğilimini sürdürmüştür. Bu durum piyasalarda Türk Lirasına olan güvenin artışının da bir göstergesidir. Enflasyonla mücadelede elde ettiğimiz başarının bir sonucu olarak 1 Ocak 2005'te tedavüle giren Yeni Türk Lirası, halkımız tarafından büyük bir sevinçle karşılanmış ve benimsenmiştir. Enflasyonda elde ettiğimiz bu tarihi oranlar, YTL'nin bir yatırım aracı olarak görülmesine de katkı sağlayacaktır. Bugüne kadar enflasyondan korunmak amacıyla halkımız yabancı para birimleriyle tasarrufa yönelmiştir. Ancak ülkemizde enflasyonun tek haneli oranlara düşmüş olmasıyla birlikte YTL de artık bir yatırım aracına dönüşmüştür" dedi.

Reklam
Reklam

Halkın, bu yeni ortama sahip çıkması gerektiğini ve elde edilen tarihi kazanımları korumasını isteyen Ali Babacan, "Düşük enflasyon oranları, Yeni Türk Lirası ve Yeni Kuruşlar Türkiye'nin uzun yıllardan sonra ulaştığı tarihi başarılardır. Ancak gerek enflasyonun daha düşük seviyelere çekilmesi, gerekse Yeni Türk Lirası'nın itibarının ve değerinin korunması, halkımızın bu kazanımlara sahip çıkmasıyla mümkün olacaktır. Özellikle yeni kuruşlarımızın kullanımı, hem enflasyonla mücadelede, hem de paramızın değerinin korunmasında önem arz etmektedir" ifadesini kullandı.

"KURUŞ KULLANMAYA ÇAĞRI" Halkı Yeni Kuruşları daha fazla kullanmaya, "kuruşun değerini bilmeye", "Kuruşun hesabını yapmaya" çağıran Babacan, "Yukarı yuvarlamalar karşısında uyarı yoluyla vatandaşlık görevlerini yerine getirmeleri konusunda hassasiyete davet ediyoruz. Türkiye ve Türk halkı, yüksek ve belirsiz enflasyon nedeniyle on yıllar boyunca ağır bir bedel ödemiştir. Hükümetimizin politikaları neticesinde iki yıl gibi kısa bir sürede hem bu ağır bedel halkımızın sırtından alınmış, hem de karamsarlık yok edilmiştir. 2005 ve sonrasında da hedeflerin tutturulması için azami çaba sarfedilecek, bütçe ve para politikalarından asla taviz verilmeyecek, geçici ve kısa vadeli sapmalar olabilse de hedeflere ulaşılacaktır. İki yıldır enflasyonun hedefin ve beklentilerin altında gerçekleşmesine paralel olarak diğer ekonomik hedeflerde de tarihi başarılar elde edilmiştir" yorumunu yaptı.

Reklam
Reklam

Ali Babacan, gelecek dönemde de temel ekonomik göstergelerin enflasyonla uyumlu şekilde gerçekleşeceğini, başta büyüme olmak üzere hedeflere kararlılıkla ulaşd hedefi yüzde 8 olarak açıklılacağını bildirdi. Ali Babacan, "Ancak şimdi daha zorlu bir dönem başlamaktadır. Enflasyonla mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi ve düşük enflasyon oranlarının korunması konusunda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her kesimin özverili katkı ve desteğine ihtiyaç vardır. Bu katkı ve destek devam ettiği sürece Türkiye çok daha güzel, çok daha aydınlık yarınları görecek; mevcut sorunların da üstesinden gelecek ve çok daha fazla alanda çok daha fazla sevindirici gelişmelere şahit olacaktır. Enflasyondaki bu tarihi başarı ülkemize hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.