Yeni demokratikleşme paketi Komisyon'da

"Alternatifler, çeşitli öneriler var. Çalışma bittikten sonra hangi formülün hayata geçirileceğine karar verilecek"

TBMM - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yeniden yargılama konusunda Bakanlık olarak çalışma yürüttüklerini belirterek, "Alternatifler, çeşitli öneriler var. Çalışma bittikten sonra hangi formülün hayata geçirileceğine karar verilecek" dedi.

Kamuoyunda "Yeni Demokratikleşme Paketi" olarak bilinen Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. Maddesi Uyarınca Kurulan Ağır Ceza Mahkemelerinin Kaldırılmasına ve Çeşitlik Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin görüşmeleri TBMM Adalet Komisyonu'nda devam ediyor.

Reklam
Reklam

Muhalefet milletvekilleri özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını düzenleyen teklifin 1. maddesi üzerinde söz alarak, amacın 17 Aralık operasyonunun üstünü örtmek olduğunu savundular.

CHP, özel yetkili mahkemelerin kaldırılacak ve olağanüstü yargılama koşullarının ortadan kalkacak olması nedeniyle, ağır ceza mahkemelerinde yeniden yargılama yapılmasına ilişkin önerge verdi.

CHP'nin önergesi reddedildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Adalet Bakanı Bozdağ, yeniden yargılama konusunun bir ayı aşkın süredir kamuoyunda ciddi şekilde tartışıldığını ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuya olumlu baktığını ve Adalet Bakanlığı'na çalışma talimatı verdiğini söylediğini anımsatan Bozdağ, "Bakanlık olarak çalışma yürütüyoruz. Çeşitli alternatifler, öneriler var. Çalışma bittikten sonra, hangi formülün hayata geçirileceğine karar verilecek, kamuoyuyla paylaşılacak" dedi.

Önergelerinin reddedilmesine tepki gösteren CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, "Kamuoyu aldatılıyor. Bakan çocuklarının soruşturmasının örtülmesi ivedi, cezaevinde tutukluların yeniden yargılanması ivedi değil" diye konuştu.

Reklam
Reklam

AK Parti'nin, özel yetkili mahkemelerdeki dava ve soruşturma dosyalarının devirlerinin 15 günde tamamlanması, bu mahkemelerin devir işlemleri tamamlanana kadar, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde devredilen dosyalarla ilgili koruma tedbiri vermeye yetkili olması ve özel yetkili mahkemelerce sonuçlandırılan davaların gerekçeli kararlarının 15 gün içinde tamamlanmasına ilişkin önergesi kabul edildi.

Ardından yapılan oylamada da madde kabul edilerek, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması kabul edildi.

-"Terörle mücadelede zafiyet oluşturmaz"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kabul edilen maddeyle son derece önemli adım atıldığını belirterek, ağır ceza mahkemeleri arasındaki farklılıkların ortadan kalktığını, usulle ilgili farklılıkların ortadan kalktığını söyledi.

Türkiye'deki 11 ilde bulunan 38 özel yetkili mahkemenin kaldırılmış olduğunu kaydeden Bozdağ, bu mahkemelerde görevli 85 hakim ve 89 Cumhuriyet savcısının büyük kısmının atamasının HSYK tarafından yapılacağını dile getirdi.

Özel yetkili mahkemelerde devam eden dosya sayısının 5 bin 694 olduğunu anlatan Bozdağ, bu mahkemelerin kararlarına göre 2 bin 446 kişinin tutuklu olduğunu, Devlet Güvenlik Mahkemesi dönemi dahil verilen kararlar sonucu 3 bin 915 kişinin cezaevinde olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Devir işlemleri nedeniyle devam eden dava ve soruşturmaların süresinin uzayacağının aşikar olduğunu ifade eden Bozdağ, ancak her bir dosyanın da devredildiği yerde daha süratli sonuçlanacağını söyledi. Bozdağ, ihtiyaç olması halinde Adalet Bakanlığı'nın önerisiyle HSYK'nın yeni ağır ceza mahkemesi kurulmasına karar verebileceğini bildirdi.

Bozdağ, terör suçlarının bir kısmının ağır ceza mahkemelerinin görev alanına girdiğine işaret ederek, "Bu mahkemelerin kaldırılmasının, terörle mücadele konusunda bazı suçların soruşturulması ve kovuşturulması konusunda zafiyet yaratmayacağı kanaatindeyiz" diye konuştu.