'yeni Eğitim Sistemi' Kütahya’da Masaya Yatırılacak

“Eğitimde Yeni Arayışlar” konulu Eğitim çalıştayı hazırlığında olan Kütahya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, basın mensupları...

“Eğitimde Yeni Arayışlar” konulu Eğitim çalıştayı hazırlığında olan Kütahya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, basın mensupları ile kahvaltılı bir toplantıda bir araya gelerek çalıştay bilgilendirme toplantısı düzenledi. İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, eğitimli bireylerden oluşan milletlerin çağın ilerisinde bulunan ülkeler arasındaki yerini alacağını söyledi.

21-22 Eylül tarihlerinde Kütahya Hilton Garden İnn Otelde düzenleyecekleri çalıştay hakkında öğretmenevinde bir bilgilendirme toplantısı düzenleyen Kütahya İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, çalıştayın hazırlık aşamasında emeği geçenlere ve vizyonuyla kendilerine örnek oluşturan Kütahya Valisi Kenan Çiftçi’ye teşekkür ettiğini bildirdi. İyi bir eğitim sistemi çerçevesinde yetişen bireylerden oluşan milletlerin, çağının en ileri ülkeleri arasında yerini alacağını belirten Milli Eğitim Müdürü Esen, “Eğitim’de Yeni Arayışlar” konulu çalıştayın içeriği ile ilgili de bilgiler verdi.

Reklam
Reklam

“YAPILAN MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİL, KÖKTEN BİR REFORM HAREKETİDİR”

Milli Eğitim Bakanlığının yeni eğitim sistemiyle köklü bir değişime gittiğini, yeni sistemin en iyi şekilde anlaşılması ve algılanması için çalıştayı hazırladıklarını bildiren İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen şunları söyledi; “Hepimizin bildiği gibi Milli Eğitim Bakanlığımız ciddi bir reforma imza atmıştır. 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Bakanlığımızın bütün teşkilat yapısı değişmiş, çağdaş normlara uygun, çağdaş yönetimin bir gerekliliği olan çağdan bir bakanlık teşkilatı ortaya çıkmıştır. Bakanlığımız bununla da yetinmeyim Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edilen 6287 sayılı kanunla ülkemizde eğitim zorunlu olarak 12 yıla çıkarılmıştır. Bu eğitim süreci 4+4+4 olarak ifade edilen ilkokul, ortaokul ve lise eğitimini kapsayacak şekilde kademelendirilmiştir. Yeni eğitim sistemi bütünüyle bir paradigma değişimidir. Sadece bir mevzuat değişikliği, orta düzeyde veya basit düzeyde bir değişiklik değil, bütünüyle eğitim sistemini kökten değiştiren bir reform hareketidir. Dolayısıyla bu sürecin, eğitimden faydalanan tüm ülke sathında her insanın ve her kesimin çok iyi anlaması ve algılaması gerekiyor. Başta bu sistemin illerdeki uygulayıcısı olarak bizlerin sistemi ve sistemin kurgulanış amacını çok iyi anlamamız ve etüt etmemiz lazım. İşte bu maksatla yeni sistemi, yani 12 yıllık zorunlu eğitimi, kademelendirilmiş eğitimi ilimizde en süratli ve rasyonel bir şekilde yerleştirmiş bulunuyoruz. Tabi her değişim ve dönüşüm beraberinde bir takım sıkıntıları da getirecektir, bu da doğaldır. Çünkü organizma doğal olarak değişime tepki verir. Toplumda oluşabilecek bu tepkilere karşı, sistemin daha iyi kurgulanması, daha rasyonel bir şekilde yerleştirilmesi noktasında her birimize çok önemli görevler düştüğü düşüncesinden hareketle eğitim çalıştayını düzenlemiş bulunuyoruz.”

Reklam
Reklam

“EĞİTİME KÜTAHYA’DAN BAKIP TÜRKİYE’Yİ GÖRÜYORUZ”

12 yıla çıkarılan ve kademelendirilen yeni eğitim sisteminin eğitimde demokratikleşmeyi de beraberinde getirdiğini, yeni sistemin muhtemel sorunlarını ve oluşabilecek sorunlarını tartışmak üzere çalıştayı hazırladıklarını kaydeden Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, “Sistem üzerinde tartıştırmak, muhtemel sorunları bugünden görmek, oluşabilecek sorunlara karşı şimdiden önleyici tedbirleri alabilmek için çalıştayı düzenleyeceğiz” dedi. Esen açıklamasını şöyle sürdürdü; “Yeni eğitim sisteminin en temel özelliği eğitimi kademelendirmesidir. Yani bireyin, öğrencinin ilgi ve isteklerini ön plana çıkaran bir süreç olmasıdır. Sürecin en önemli yanlarından biri eğitimin ciddi anlamda demokratikleştirilmesidir. Kademelendire tamamen bireyin, velinin ve öğrencinin seçimine bırakılarak eğitim sisteminin demokratik yanı ön plana çıkarılmış oldu. Türkiye’nin bir parçası ve Milli Eğitim Bakanlığının Kütahya’daki temsilcisi olduğumuz için ulusal düzeyde Türkiye’nin problemi ve değişimi olarak ortaya konan böyle bir değişimin çalıştayının altına imzamızı atıyoruz. Bizler olaya Kütahya’dan bakıp Türkiye’den görüyoruz. Hepimiz olduğumuz yerden bakmalıyız ancak genel fotoğrafı da görmeliyiz. Ülkenin eğitim sistemine dair bilim insanlarımızı, Sivil Toplum Kuruluşlarımızı, öğrencilerimizi, velilerimizi ve toplumun tüm kesimlerini bir araya getirmek, sistem üzerinde tartıştırmak, muhtemel sorunları bugünden görmek, oluşabilecek sorunlara karşı şimdiden önleyici tedbirleri alabilmek bağlamında bu çalıştayın altına imza atmış bulunuyoruz.”

Reklam
Reklam

Esen, çalıştayda Kütahya’nın bilim yuvası olan Dumlupınar Üniversitesiyle işbirliğine gittiklerini, bundan sonraki süreçlerde de işbirliklerini sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

21-22 Eylül'de Kütahya'da gerçekleştirilecek çalıştaya, Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emin Karip, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Akyol, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Turan, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cemil Yücel, Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mizrap Polat, Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Kaymakcan, Almanya Osnabrück Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Peter Graf, gazeteciler Ahmet Taşgetiren ve Nuran Çakmakçı'nın panelist olarak katılacağı bildirilirken, akademisyenler, öğretmenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, veliler, azınlık okulları temsilcileri, öğrenci temsilcilerinden oluşan 5 ayrı komisyonun olacağı, tüm kesimlerin görüşlerini serbestçe ortaya koyma imkanı bulabileceği kaydedildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz