Yeni gelir kaynağı mantar

BURSA (İHA) - Bursa'nın İnegöl İlçesi'ne bağlı Kulaca Köyü'nde kültür mantarı üretimi artıyor. Köyde bu yıl 30 ton kültür mantarı üretilmesi hedefleniyor.

Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, salçadan sonra kültür mantarında da iddialı duruma geldiklerini belirterek, "Bu mevsim 30 ton kültür mantarı üretimi hedefliyoruz" dedi.

Salça üretim tesisleri sahasında kullanılmayan soğuk hava deposunun bir bölümünü 1993 yılında kültür mantarı üretimine ayırarak bu işe başladıklarını hatırlatan Uğur, her geçen yıl kaliteyi ve kapasiteyi arttırdıklarını söyledi. Uğur, üretim odalarının sayısını artırdıklarını, en son teknikleri kullanarak bu sezon yüzde 50 oranında üretim artışı beklediklerini kaydetti.

Reklam
Reklam

Toplam 680 metrekare büyüklüğünde 5 adet ekim odasında 4'er katlı üretim gerçekleştirdiklerini, toplam üretim alanının 2 bin 800 metrekare civarında olduğunu belirten Uğur, "Kültür mantarının pazarı her geçen gün daha da genişliyor. Biz ürettiğimiz mantarları İnegöl, Bursa, Kütahya, Eskişehir ve Tavşanlı'da pazarlıyoruz" dedi.
Mantar üretim sezonunun önümüzdeki mayıs ayına kadar devam edeceğini belirten Uğur, "Kültür mantarı hem sağlıklı hem de güvenli bir besin. Protein değeri yüksek olup kolesterolü yoktur. Ayrıca kültür mantarcılığı iyi bir gelir kaynağıdır. Şimdi kış mevsimindeyiz, tarla ziraatı yapılmıyor. Kültür mantarı ise bu mevsimde yetiştiriliyor. Bunun için çiftçilerimize kültür mantarı üreticiliğini ikinci ek bir iş olarak tavsiye ediyoruz. Biz kooperatif olarak her tülü desteği ve bilgiyi verebiliriz. Hem boş zamanı değerlendirmek hem de maddi katkı sağlamak açısından çiftçilerimiz için yararlı bir uğraş olacaktır. İşi biraz daha geliştirip kültür mantarını salamura ve konserve olarak yaz aylarında satılmasını sağlayacağız. İhracatı bile düşünüyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam