Yeni gözlem uydusu GÖKTÜRK-2

Ankara (AA)- Türkiye, yeni bir gözlem uydusuna kavuşacak. TÜBİTAK, Türkiye'nin yerel kaynaklarla RASAT uydusunun yapımını sürdürürken, diğer yandan Milli Savunma Bakanlığı için TAI ile "GÖKTÜRK-2" isimli yeni bir uydunun yapımına başladı.

Yerel kaynakların maksimum düzeyde kullanılacağı "GÖKTÜRK-2" adını taşıyacak gözlem uydusu 2,5 metre çözünürlükte görüntü toplayacak ve görüntü depolama kapasitesi de 15 Gbit ve üzerinde olacak. Yaklaşık 200 kilogram ağırlığında ve bir metreküp hacminde olması öngörülen GÖKTÜRK-2, Türkiye ve civarından aldığı görüntüleri anında Türkiye'ye indirebilecek. Yerden 700 kilometre yükseklikte güneşe eş zamanlı yörüngeye girecek olan GÖKTÜRK 2, dünyanın herhangi bir
noktasından görüntü de alabilecek.

Reklam
Reklam

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Uğur Murat Leloğlu, TÜBİTAK VE TAI'nin GÖKTÜRK-2'nin yapımı için 13 Nisan 2007'de anlaşma imzaladıklarını, Mayıs ayında da çalışmaları başlattıklarını bildirdi.

"Görüntüleme Amaçlı Bilimsel Araştırma ve Teknoloji Uydusu Geliştirme Projesi: GÖKTÜRK-2" adını taşıyan projenin Türkiye'nin uzay alanındaki gelişimini gösterdiğini ifade eden Leloğlu, "Uzay çalışmalarına 2000 yılında başlayan Türkiye için 2007 yılında böyle bir uydu projesi başlatmak çok hızlı bir ilerleme" dedi.

Uzay projelerinde çok hızlı adımlarla ilerlediklerini kaydeden Leloğlu, "O nedenle aya üs kurma projeleri gibi uzay projelerine, başkalarının yapacağı ve bizim sonsuza kadar uzaktan seyredeceğimiz işler gibi bakmıyoruz. Bir noktada yakalayacağız. Muasır medeniyet seviyesi o işte ve onu yakalayacağız" diye konuştu.