**Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, gümrük mevzuatının AB ile uyumlu hale getirilmesi ve uygulamalardan kaynaklanan sorunların giderilmesi amacıyla yeniden düzenlenen gümrük kanunu ile gümrükteki işlemleri hızlandırmayı, ekonomiye katma değer yaratmayı ve bir taraftan da kaçak, mevzuat dışı işlemleri tasfiye etmeyi amaçladıklarını söyledi.
**
Resmi Gazetede 7 Temmuz 2009'da yayımlanan 5911 sayılı "Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" bugün yürürlüğe girdi.
Bakan Yazıcı, yürürlüğe giren kanun ile AB mevzuatına uyum, kaynakların verimli kullanılmasının sağlanması, basit ve kolay anlaşılır olmak, bürokratik formaliteleri en aza indirmek, eşyayı ekonomiye süratle kazandırmak, Türk müteşebbislerinin rekabet gücünü artırmak, seçici ve etkili gümrük denetimini sağlamak ve gümrük işlemlerinin bilgisayar ortamında yapılmasının hedeflendiğini belirtti.
Devlet Bakanı Yazıcı, yeni kanunla amaçlarını ise gümrükteki işlemleri hızlandırmak, ekonomiye katma değer yaratmak ve bir taraftan da kaçak, mevzuat dışı işlemleri asgariye indirmek ve bunları tasfiye etmek olarak sıraladı.
Kanunun getirdiği yeniliklere ilişkin bilgi veren Bakan Yazıcı, şöyle konuştu:
"Önemli değişikliklerden bir tanesi özet beyanı ile ilgili. Örneğin Türkiye gümrük bölgesine gelen eşya için özet beyanın, eşyanın gelişinden önce verilmesi öngörülerek risk değerlendirilmesi süreci öne çekildi. Böylece gümrük işlemlerinin daha çabuk tamamlanması amaçlandı. Ayrıca para cezalarına ilişkin de bir düzenleme getirdik. Diğer idari para cezalarıyla karşılaştırıldığında görece yüksek olması nedeniyle şikayet edilen usulsüzlük cezası 198 liradan 60 liraya indirildi."
Ticaret erbabının önemseyeceği değişikliklerden birinin de fazla çalışma ücretleriyle ilgili olduğunu anlatan Bakan Yazıcı, dış ticaret erbabının fazla mesai ödemelerinin önemli bir maliyet oluşturmaya başlaması nedeniyle fazla çalışma ücretlerinin Hazineye aktarılan yüzde 50'lik kısmının kaldırıldığını, bu ücretlerin Bakanlar Kurulunca belirleneceğini kaydetti.
3 KARTONDAN 2 KARTONA İNDİ
Gümrük Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle yolcu beraberindeki eşya, zati eşya, hediyelik eşya ayrımının ortadan kaldırıldığını belirten Yazıcı, "Böylece yolcuların ülkeye girişte getirebileceği sigara limiti 3 kartondan 2 kartona, alkollü ürünler grubu limiti 5 litreden 3 litreye, kozmetik ürünlerde ise limit yarıya indirildi. Zaten ülkemizde sigarayla mücadele çalışması yürütülüyor o çalışmalarla paralel bir düzenleme bu. Vatandaşlarımız da bunu takdirle karşılayacak diye umuyoruz" diye konuştu.
Bakan Yazıcı, yolcu beraberinde getirilecek hediyelik eşyanın muafiyet limitinin de 300 avrodan 430 avroya çıkarıldığını kaydetti.
Gümrük işlemlerinin şu anda yüzde 80'inin elektronik ortamda yapıldığını anlatan Bakan Yazıcı, yıl sonu itibariyle bu oranı yüzde yüze çıkarmayı amaçladıklarını bildirdi. Yazıcı, "Gümrük işlemlerinin elektronik ortamda, belgesiz ve insansız olarak yürütülüyor olması, gümrüklerde kimi zaman dile getirilen bazı etik olmayan davranış biçimlerinin de sonlanmasına büyük katkı sağlayacak" dedi.