Yeni hükümetin öncelikleri

İSTANBUL (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, seçme ve seçilme önündeki engelleri kaldırmanın iktidarı ve muhalefeti ile herkesin görevi olduğunu söyledi.

Şahin, hükümetin AB konusundaki düzenlemeleri bir an önce hayata geçirmek için üzerine düşeni yapacağını kaydetti.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şahin, yeni hükümetin öncelikleriyle ilgili NTV'ye açıklamalarda bulundu. Acil Eylem Planı'nın Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna sunulduğunu hatırlatan Başbakan Yardımcısı Şahin, hükümette uygulayacakları programın Acil Eylem Planı olduğunu ifade etti. Şahin, dün gece Bakanlar Kurulu'nun ilk toplantısını yaptığını belirterek, toplantının bir tanışma toplantısı olduğunu, hükümet programı ile ilgili de bir komisyon kurulduğunu açıkladı.

Reklam
Reklam

Bakanlar Kurulu'nda görüşülen konuların zapt altında alınmadığını dile getiren Şahin, "Burada konuşulan konuşmalar zapt altına alınmalıdır. Bizim halkın önünde yapacağımız görüşmelerle bu toplantılardaki görüşmeler farklı olmamalı" dedi.

58. Hükümeti halkın hükümeti olarak gördüklerini vurgulayan Şahin, Başbakanlığın önünün yaya geçidine açık olacağını kaydetti. Şahin, "Halk oradan geçebilmeli. Özellikle krizden sonra halkın yoğun tepkileri olmuştu. Biz bunları eleştirmiştik, şimdi biz de aynı şeyi yapamayız" ifadelerini kullandı.
Kendisi ile birlikte 3 başbakan yardımcısının olduğunu ifade eden Şahin, "Hangi başbakan yardımcısı arkadaşımız hangi kuruluşla ilgilenecek, bu konuda bir çalışma yapmıştık. Bugün başbakanımızla bir araya gelerek, bu çalışmayı da sonuca bağlayacağız" diye konuştu.

"KURUMLAR İCRACI BAKANLIKLARA BAĞLANACAK" Hükümet programı ortaya çıktıktan sonra öncelik sıralamasını yapacaklarını açıklayan Şahin, "Biz anayasa değişikliklerini istiyoruz. Bunu Avrupa Birliği bağlamında da düşünüyoruz. Bunun dışında temel konularda da yasal değişiklikler gerekebilir. Biz Bakanlar Kurulu sayısını 25'e indirdik. Kurumları icracı bakanlıklara bağlamak için yasa yapmak gerek" dedi.

Reklam
Reklam

Şahin, seçme ve seçilme özgürlüğünün önündeki engelleri kaldırmanın yasama organının görev alanına girdiğine dikkat çekerek, "Bu konuda anayasa değişiklikleri gerekir. CHP ile bir diyalog kurularak değişiklikler yapılabilir. Bu engelleri kaldırmak iktidar- muhalefet hepimizin görevidir. Bunun teklif olarak gelmesi daha şık olur" diye konuştu.

AB İlerleme Raporu'nda uygulamalarda bazı eksikliklere yer verildiğini hatırlatan Şahin, şunları söyledi:
"Anadilde yayın ve cemaat vakıfları ile ilgili tam adımlar atılmadı. Bunları süratle bizim hükümetimiz hayata geçirecek. Biz bir takım yasal düzenlemeleri yapıyoruz. Uygulanmadığı için bu düzenlemelerin hayata geçirilmesi ile geçirilmemesi arasında fark yoktur, görüşünün olmasını istemiyoruz. Türkiye'nin AB'ye girmesini engellemeye çalışan çevrelerin ellerine bahane vermemeliyiz. Eğer bizi almazlarsa dahi bu konuda samimiyetsizliğin kimde olduğunu bütün dünya görmeli."

"İÇ TÜZÜK DEĞİŞTİRİLECEK" Yasal düzenlemelerin öncelikle Türkiye için gerekli olduğuna işaret eden Şahin, AB'ye girmenin Türkiye'nin bir devlet politikası olduğunu, onun için AB sürecini devam ettirerek, bu konuda üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini kaydetti.

Reklam
Reklam

İç tüzükte Anayasa Mahkemesi'nin iptali ile doğan bir boşluk olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Şahin, "Süreler ve önergelerle ilgili bir boşluk var. Örneğin; yemin töreninden 10 gün sonra Meclis Başkanı seçilir diyor iç tüzük. Ancak anayasa 5 gün sonra diyor. O bakımdan iç tüzükte değişlik şart. CHP yetkilileri ile de temas kurmuştuk. Onlarda bir çalışma yapıyorlar gibi. Bir araya gelip, bir teklif verebiliriz. Bununla birlikte Siyasi Partiler ve Seçim Yasaları'nda değişiklik yapabiliriz. 109. madde ile ilgili hem genel başkanımız hem de partimizin yetkilileri 'Bu konuda bir zorlama yapmayız, lüzumsuz gerginliklere yer vermeyiz' demişlerdi" diye konuştu.