Yeni ilköğretim müfredatı afişlerle tanıtıldı

ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İlköğretim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan yeni ilköğretim müfredatını broşürlerle tanıttı. Bakan Çelik, "Velilerin yeni müfredatı yakından tanımaları için evlere bir milyon broşür göndereceğiz" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İlköğretim Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan yeni müfredat programının afiş tanıtımı toplantısında yaptığı konuşmada, velilerin de müfredatın öğrencilere neler kazandıracağı bakımından tanımaları gerektiğini söyledi. Çelik, statükocu anlayışın değişime karşı dirençli olduğunu belirterek, değişmeyenlerin sadece ölüler ve deliler olduğunu belirtti. Yeryüzündeki en büyük zenginlik unsurunun ağır sanayi olmadığını belirten Çelik, en büyük zenginlik unsurunun bilgiye sahip olmak ve bu bilgiyi teknolojiye uygulayarak insanlarla paylaşmak olduğunu belirtti. İlköğretim Genel Müdürlüğü'nün ezber konusunda hazırladığı bir afişi anlatan Çelik, öğrencilerin bilgi deposu olmadıklarının altını çizdi. Çelik, öğrencilerin kafasına bilgi doldurmanın marifet olmadığını vurgulayarak, ezberlemek ve ezberci eğitimin çocukların çarpım tablosunu ya da şiirleri ezberlemeleri anlamına gelmediğini kaydetti. 'Ezberci eğitime karşıyız' diyenlerin kendi ezberlerinde de bir şey bulunmadığını ifade eden Çelik, değiştirilen müfredatın da bu bakımdan öğrenci merkezli bir müfredat olduğunu dile getirdi. Çelik, "Çocuklarımıza öğrenme metotlarını öğreteceğiz. Neyi nerede nasıl bulacağını öğreteceğiz. Özellikle analitik düşünme yöntemini öğreteceğiz ama ona bütün bilgileri yüklemek gibi bir gayret içerisinde olmayacağız. Yeni müfredatın dayandığını temel nokta eğitimi eğitimin muhatabı olan öğrenci ile paylaşmaktır. Onunla birlikte gülmek ve onu sürece dahil etmektir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bakan Çelik, İlköğretim Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı yeni müfredat tanıtım broşürlerini velilerin de yakından tanıması gerektiğini belirterek, "Bir milyon eve tanıtım broşürü göndereceğiz" dedi.

Müfredatı kamuoyuna ve eğitimcilere anlattıklarını belirten Çelik, velilerin eğitimdeki olmazsa olmaz paydaşlar olduğunu söyledi. Yeni müfredatın bu yıl 6 sınıfta uygulandığını ifade eden Çelik, gelecek yıl 7. sınıfın da dahil olacağını bildirdi. Çelik, ilköğretimde bütün sınıflarda yen müfredat ve hazırlanan ders kitapları bütün ilkokullarda uygulanacağını söyledi.

OKS'NİN KALDIRILMASI

Bakan Çelik, Ortaöğretim Kurumlarına Giriş Sınavı'nın (OKS) kaldırılmasına da değinerek, şunları kaydetti:

"OKS'yi kaldıracağız. Ancak bunu yaptığımız zaman sınavlar paydos herkes canı nereye isterse oraya gidecek şeklinde bir şey söz konusu değil. 9 Mart Cuma günü bir basın toplantısı yapacağım.

OKS'yi kaldırdıktan sonra öğrenciler ile ilgili ölçme ve değerlendirme yöntemimiz bir üst kademeye geçişteki değerlendirme yöntemimiz ne olacak. Bugünkü OKS eğitim sistemimize hangi yönleri ile zarar veriyor. Bütün bu süreci kamuoyu ile paylaşacağım. Daha sonra bunu internetteki sitemize koyacağız. Ve bir ay boyunca bu konuda benimde söyleyecek sözüm var diyenlere açık olacak.

Reklam
Reklam

Getirilen bu uygulamanın şu eksikliği var diyebilecek insanların eleştiri ve önerilerine de açığız. Nasıl ki müfredatı sitemize uzun süre koyduk. Kapımız açık dediysek burada da bunu yapacağız. Yapıcı eleştiriye boynumuz kıldan incedir. Bu mesele şu partinin bu partinin meselesi değildir. Biz bugünün ihtiyaçlarına cevap verecek bir nesil yetiştirirsek, biz yarınlarda ayazda kalırız.

Eğitimde planlama günü kurtarma anlamına gelmez. Ben elimi taşın altına sokmadan suya sabuna değmeden etliye sütlüye karışmadan bakanlık yapabilirim arkadaşlarım da bürokratlık yapabilir. Ama ben bunu yapmayacağım. Bir yanlış varsa bunu düzeltmezsek bizim buralarda bulunmamızın bir anlamı olmaz. Popülizm ile bir yere varılmaz. İktidarlar oy kaygısı güderek eğer eğitimi planlarsa o eğitim hiçbir yere götürmez."