Yeni İş Kanunu İye Tüm İşyerleri Denetlenecek

4857 sayılı Yeni İş Kanunu, işverenleri iş sağlığı ve güvenliği konularında işçileri bilgilendirmek, denetlemek ve...

4857 sayılı Yeni İş Kanunu, işverenleri iş sağlığı ve güvenliği konularında işçileri bilgilendirmek, denetlemek ve eğitmek ile yükümlü kılıyor.

Ülkemizde iş kazaları ve mesleki hastalıkların artması, eski İş Kanunu'nun işyeri ve işçi isteklerine tam olarak cevap verememesinden dolayı 4857 sayılı İş Kanunu daha kapsamlı hale getirilmeye çalışıldı.

Acar Kalite Müdürü ve İş Güvenliği Uzmanı Selçuk Gümüş, iş kazaları ve meslek hastalıkları sebebiyle yılda 70 bin iş kazası olduğunu, 3 bin kişinin hayatını kaybettiğini ve bu acıların son bulmasının yeni yasanın hemen onaylanıp, tarafsız olarak denetlenmesi ile son bulacağını savundu.

Reklam
Reklam

Yeni İş Kanunu ile birlikte işverenler işyerlerinde meydana gelen iş kazası dışında tespit edilen meslek hastalığını da en geç iki iş günü içinde yazı ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü'ne bildirmekle yükümlü tutuluyor.

İşyerlerinde işçinin yaşamı için tehlikeli bir durum tespit edildiğinde bu tehlike giderilinceye kadar yetkili komisyon tarafından iş tamamen ya da kısmen durdurulabilecek veya iş yeri kapatılabilecektir.

Daha önce iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu 50'den fazla çalışanı olan işletmeleri kapsarken, bu sayı 10'a düşürüldü. 10 işçiden fazla çalışanı olanlar, tam zamanlı olmasa da hizmet alımı yoluyla iş güvenliği uzmanı bulundurmak zorunda olacak.

10 kişiden daha az çalışanı olan işletmelerde, iş güvenliğine tabi olacak ve bakanlık tarafından denetlenecek.

İşin türü, çalışan sayısı ve ağır iş olup olmadığı iş sağlığı uzmanı istihdam edilmesi bakımından temel esasları oluşturacak ve belirlemeler buna göre yapılacak. 750 ve fazla çalışanı olan işyerleri, iş sağlığı hekimi, hemşiresi ve tüm sağlık personelini tam zamanlı istihdam etmekle yükümlü olacak.

Reklam
Reklam

1475 sayılı İş Kanununda, doğumdan önce ve doğumdan sonra olmak üzere verilmesi gereken altışar haftalık çalışma yasağı yani kanunun 74. Maddesi ile birlikte sekizer hafta olarak belirlenmiştir. Ayrıca çoğul gebelik halinde doğumdan önceki 8 haftalık süre 10 haftaya çıkarılacak.

Acar Kalite Müdürü ve İş Güvenliği Uzmanı Selçuk GÜMÜŞ, yeni denetim sisteminin sezgilere dayalı değil, yanlışları en başından araştıran, belirleyen ve risk yönetimi içeren önleyici yaklaşımlar içeren yapıda olması gerektiğini belirtti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz