Yeni İş Sağlığı Ve Güvenliği Yasası Ceza Yağmuru İle Geldi

Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası aşamalı olarak 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi....

Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası aşamalı olarak 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Yeni yılın ilk gününden itibaren yürürlüğe giren yasa ile birlikte getirilen para cezaları yükümlülükleri, en çok dikkat edilmesi gereken maddelerin başında geliyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Mehtap Oğuz, çalışan sayısı gözetilmeden çok tehlikeli, az tehlikeli ve tehlikeli grupta yer alan tüm işverenleri, yasanın cezai uygulamaları hakkında uyardı.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Mehtap Oğuz, 1 Ocak 2013’ten itibaren uygulamaya koyulan yeni İSG Yasası uyarınca, “ iş sağlığı ve güvenliği temel eğitimi” nin sektörü ve çalışan sayısı ne olursa olsun firmalar açından zorunlu tutulduğunu söyledi. Risk değerlendirme çalışmasının 29 Aralık 2012 tarihinde yayınlanan yönetmeliğe uygun olarak hemen yapılması gerektiğini vurgulayan Oğuz, “ Risk değerlendirme çalışması vakit kaybetmeden yapılmalıdır. Ayrıca her kurumun öncelikle acil durum planlarını hazırlamaları gerekiyor ” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Yeni yasanın işyerleri ve işverenlere yüklü miktarlarda maddi sorumluluklar getirdiğini ifade eden Mehtap Oğuz, “İdari para cezaları yeni İSG Yasası’nda 26 başlıkta toplanmış durumda. 26 farklı başlıkta toplanan bu cezaların toplam tutarı yaklaşık olarak 270 bin Türk Lirası ediyor. "Maddi cezalarda asgari tutar olarak risk değerlendirmesi geliyor" diyebiliriz. Tüm işyerleri için, bir kişi sigortalı çalışanı olsa dahi risk değerlendirmesini yapmayan firmalara, ilk olarak 3 bin beşyüz TL’lik para cezası verilecekken; işyerlerini değerlendirmenin yapılmadığı her ayrı ay için ise 4 bin 500 liralık ayrı cezalar bekliyor. Uygulamayı maddi cezalara dayatan yeni yasada ayrıca 50 ve üzerinde çalışanı olan işyerleri için istihdam edilmeyen işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları nedeniyle de, işyerlerini 10 bin TL gibi cezalar bekliyor” dedi.

Yeni yasada mesleki eğitimle alakalı bölümlerin de olduğunu belirten Oğuz, 6331 sayılı yasanın bir takım iş kollarında, mesleki yeterliliği olmayan işçilerin çalıştırılmasının yasakladığını, işverenlerin bu konuda sıkıntı yaşamaması için, önümüzdeki süreçte mesleki eğitim ve yetiştirme kursları eğitimlerine hız vermesi gerektiğini dile getirdi.

Reklam
Reklam

Bu yasayla risk sınıflarının da iş hayatına dahil edildiğini hatırlatan Oğuz, “İşyerleri bundan sonra yapılan işin tehlike derecesine göre çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli olarak üç sınıfa ayrılıyor. Çok tehlikeli işyerlerinde (A) sınıfı, tehlikeli işyerlerinde (B) sınıfı, az tehlikeli işyerlerinde (C) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı çalıştırılacak. Ayrıca bütün tehlike sınıflarındaki işyerleri işyeri hekimi istihdam edecek. Bu geçişler yasada belirtilen sürelerde kademeli gerçekleşecektir” diye konuştu.

İş Sağlığı ve Güvenliği yasasında neden yeniliğe gidildiğine de açıklık getiren Mehtap Oğuz, sözlerini şöyle tamamladı : “Böyle bir yeniliğe ihtiyaç duyulmasının ilk sebebi olarak yılda ortalama 80 bin iş kazasında yaklaşık 1500 vatandaşımızın hayatını kaybetmesi gösteriliyor. Ayrıca yapılan bu yenilik sayesinde AB üyelik sürecinde de bir engel aşılmış olmaktadır. Ancak her şeyden önemlisi; insanın en tabi hakkı ‘yaşama hakkıdır’. Bu nedenledir ki çalışanlarımızı, işverenlerimizi kendi yaşama haklarını koruyabilme adına bilinçlendirmeliyiz. Yasanın uygulamaya alınmasıyla, bu bilinçlenme adına önemli bir adım atılmıştır. Taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler de çalışma hayatının genelini kapsayacak bir iş sağlığı ve güvenliği yasasını zorunlu kılmıştır. ”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz