Yeni kimlik kartı nasıl çıkartılır? Çipli kimlik kartı başvuru işlemleri...

Yeni kimlik kartı nasıl çıkartılır vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İçişleri Bakanlığı tarafından değiştirme süreci 3 yıl olarak belirlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartında, "yıl sonuna kadar değiştirilmesi gerekir" söylentileri bazı illerde yoğunluğa sebep oluyor. Peki yeni kimlik kartı nasıl çıkartılır? İşte çipli kimlik kartı başvuru işlemleri...

Yeni kimlik kartı nasıl çıkartılır, yeni kimlik kartı çıkarmanın süresi nedir gibi sorular vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Kimliğini kaybedenler ya da kimlik yenilemesi yapacak olanlar yeni kimlik kartı nasıl çıkartılır sorusunun cevabını arıyor. Yeni kimlik kartları konusundaki bir başka konu ise kimliklerin İçişleri Bakanlığı tarafından değiştirme süreci 3 yıl olarak belirleniyor olması. Bu sebepten Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartında, "yıl sonuna kadar değiştirilmesi gerekir" söylentileri bazı illerde yoğunluğa sebep oluyor.

Reklam
Reklam

YENİ KİMLİK KARTI NASIL ÇIKARTILIR?

Yeni kimlik kartı almak için 15 yaşından büyüklerin yurt içinde ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere şahsen başvuru yapması gerekiyor. Bunun için en yakın müdürlüğe müracaat edilebileceği gibi, herhangi bir müdürlüğe de başvurulabilecek. Başvuru için ilçe nüfus müdürlüğüne doğrudan ya da zaman kaybına sebep vermemek için randevu alarak gidilebilecek.

Yeni kimlik kartı başvuru linki

Yeni kimlik kartı için randevular yukarıdaki linkten ya da "Alo 199" çağrı merkezinden randevu alınarak veya randevusuz ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere gidilerek yapılabiliyor. Kimlik kartı başvurusu için son 6 ay içinde çekilmiş 1 biyometrik fotoğraf ve kimlik beyanı için nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı bir belgenin olması yeterli olacak. Başvuru sonucunda kişiye başvuru belgesinin bir nüshası verilecek. 15 yaşını tamamlamayan çocuklar için veli veya vasileri başvuruda bulunabilecek. Talep edilmediği sürece 15 yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğrafa yer verilmeyecek. İlçe nüfus müdürlüğüne şahsen giderek başvuruda bulunma imkanı bulunmayanların başvuruları kendi adreslerinde alınacak.

Reklam
Reklam

Başvuru esnasında kimlik bilgileri kontrol edilecek, gereken alanlarda güncellemeler gerçekleştirilecek, fotoğraf taranacak, biyometrik verileri alınacak (her iki el için parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi). Başvuru sonunda kişilere PIN zarfında bulunan 6 haneli şifre verilecek. Bu şifre, banka kartlarında olduğu gibi bazı işlemlerde kimlik doğrulama amacıyla kullanılacak. PIN kodu, kimlik kartı teslim edilinceye kadar aktive olmayacak. PIN kodu ilçe nüfus müdürlüklerinde bulunan kioskları kullanarak değiştirebilecek.

Yeni kimlik kartının geçerlilik süresi on yıl olacak.

YENİ KİMLİK SONRASI ESKİ KİMLİĞİM NE OLACAK?

Kaybolan kimlik yerine yeni nüfus cüzdanı çıkarıldığı taktirde kaybettiğiniz eski nüfus cüzdanınız hukuken geçersiz olur. Nüfus cüzdanları çıkarılırken, çıkarıldığı tarih, nüfus cüzdan seri no ile no bölümleri mevcuttur. Yine arka tarafında da başka sayılar bulunur. Yeni bir kimlik verildiği taktirde bu rakamlar değişir. Bu nedenle bankalar nezdinde durumu ele alırsak özellikle nüfus cüzdanı seri numarasıyla bir takım güvenlik soruları sorulabileceğinden çalınma sonrası çıkardığınız yeni kimliğinizi bankalara da bildirebilirsiniz.

Reklam
Reklam

YENİ KİMLİK KARTININ ÖZELLİĞİ NE?

Eski kimlik kartları "Nüfus cüzdanı" olarak tanımlanırken, yeni kartlar "T.C. Kimlik Kartı" olarak ifade ediliyor. Banka kartı boyutundaki yeni kimliklerin taşıması da kolay olacak. Eski kimlikler de mavi ve pembe renk ayrımları ve cinsiyet ifade etme durumları varken yeni kimlikler turkuaz olan standart tek renkte üretildi. Yeni kimlik kartlarında nüfus cüzdanından farklı olarak din hanesi bulunmayacak. Yeni kimliklerin çiplerinde biyometrik veri olarak tanımlanan sadece şahsa özgü damar izi, avuç damar izi gibi taklit edilmesi mümkün olmayan veriler saklanacak. Üst düzey güvenlik önlemlerinin alındığı yeni kimlik sahtecilik yapanları üzecek.

YENİ KİMLİK KARTI ALMAK NE KADAR?

Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 15 lira, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 30 lira ödenecek.

YENİ KİMLİK PIN ŞİFRESİNİ UNUTANLAR NE YAPMALI?

PIN şifrenizi unuttuğunuzda, İlçe Nüfus Müdürlüklerimizde bulunan kiosklar üzerinde PIN şifrenizi yenileyebilirsiniz.

Reklam
Reklam

PIN şifrenizi yenilemek için kimlik kartınızın yanınızda olması yeterlidir.

PIN şifrenizi yenilemek için Biyometrik Doğrulama, Kişisel Mesaj sorusu, PUK numarası girme metodlarından birini kullanabilirsiniz.

Kiosklarda şifrenizi yenilerken görevliler dışında hiç kimseden yardım istemeyin ve şifrenizi görevli kişiler de dahil olmak üzere hiç kimseyle paylaşmayın.

PIN ŞİFRESİ NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

PIN Şifrenizi zaman zaman değiştirmeniz işlem güvenliğiniz açısında yararlı olacaktır. İlçe Nüfus Müdürlüklerimizde bulunan kiosklar üzerinde PIN şifrenizi değiştirebilirsiniz.

PIN şifrenizi değiştirmek için kimlik kartınızın yanınızda olması yeterlidir.

PIN şifrenizi değiştirmek için Biyometrik Doğrulama, Kişisel Mesaj sorusu, eski PIN numarası girme metodlarından birini kullanabilirsiniz.

Kiosklarda şifrenizi değiştirirken görevliler dışında hiç kimseden yardım istemeyiniz ve şifrenizi görevli kişiler de dahil olmak üzere hiç kimseyle paylaşmayınız.