Yeni koronavirüs varyantı Eris avantaj sağladı! EG.5'in daha sık görülme nedenini açıkladı: 'Hücreye yapışma özelliği arttı'

Yaklaşık 2 yıl boyunca tüm insanlığın korkulu rüyası olan Kovid-19 son günlerde yeni varyantın görülme sıklığının artmasıyla yine gündemde. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, DSÖ'ye pandemi dönemindeki gibi sağlıklı veriler gönderilmediğine değinerek "Onun için dikkatli olmakta fayda var" dedi. EG.5 (Eris) olarak bilinen yeni Kovid-19 varyantının daha sık saptandığına dikkat çeken Özlü, virüsün avantaj kazandığını ifade ederek hücreye yapışma özelliğinin arttığını söyledi.

Kovid-19'un yeni varyantı EG.5 (Eris), İngiltere'de patlak verdi. Şimdi de başka ülkelerde yayılıyor. Virüsün pandemiye yol açtığı ve milyarlarca insanın yasaklarla yaşadığı 2020-2021 yıllarına dönülmesi olasılığı endişe yarattı. Prof. Dr. Tevfik Özlü şu anda korkulacak bir durum olmadığını belirtti. Özlü yeni varyantın görülme sıklığının altında yatan nedenlere de değinirken virüsün daha ağır, daha ölümcül bir etkisi olduğuna dair bulguları olmadığını dile getirdi.

"ÇOK MUTASYON GEÇİRDİ, BİZLE YAŞAMAYI ÖĞRENDİ"

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Tevfik Özlü, geçirdiğimiz pandemi süresince Korana virüsün çok sayıda mutasyon geçirdiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

Reklam
Reklam

“Kovid-19 pandemisi bitti ama virüs yok olmadı. Virüs yaşamaya, bulaşmaya devam ediyor. Hala Kovid hastaları görülüyor. Geçirdiğimiz bu süre içerisinde virüs çok mutasyonlar geçirdi, değişik varyantlar oluştu ve bizimle yaşamayı öğrendi. Bizi ağır hasta etmeden, bizi öldürmeden, bizimle beraber yaşamayı öğrendi. Biz de virüsle beraber yaşamayı öğrendik. Çünkü ya hastalığı geçirerek ya da virüse karşı aşılanarak bağışıklılığımızı sağlamış olduk. Dolayısıyla artık eskisi gibi ağır bir hastalık tablosu, ölümcül bir hastalık tablosu çok gözükmüyor. Çok nadir olarak görülüyor. Pandemi dönemlerindeki dikkatimiz şu anda yok çünkü normal, sıradan, döngüsel bir hastalık haline gelmiş durumda. Solunum yolu virüsleri her sene eylül aylarında yükselmeye başlarlar. Ekim, kasım, aralık, ocak, şubat gibi artar, mart-nisan gibi de tekrar azalır. Böyle döngüsel bir süreç var. Kovid-19 diğer virüsleri gibi soğuk algınlığı virüsleri gibi bu döngüde devam edecekmiş gibi duruyor.”

"VİRÜS AVANTAJ YAKALADI"

EG.5 varyantının daha ağır bir hastalık, daha ölümcül bir hastalık yaptığına dair bilgi sahibi olmadıklarını kaydeden Özlü şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

“Şu an itibarıyla dünyada vaka sayıları ve ölüm sayıları oldukça düşük. Son zamanlarda bazı ülkelerde yeni varyanta bağlı olarak vaka sayılarında artışlar ya da hastaneye yatışlarda artışlar rapor edilmeye başlandı. Ancak henüz biz yeni varyantın da EG.5 varyantının da daha ağır bir hastalık, daha ölümcül bir hastalık yaptığına dair bilgi sahibi değiliz. Mevcut Kovid-19 hastaları arasında bu varyantın saptanabilirliği artıyor, yani daha sık görülmeye başlandı. Bu da virüsün değişimle birlikte bir avantaj yakaladığını gösteriyor. Belki bir miktar bağışlılıktan kendini kurtarıyor. Özellikle hücreye yapışma özelliği arttığını görüyoruz.

"VAKA VE ÖLÜM SAYILARI PANDEMİDEKİ GİBİ SAĞLIKLI DEĞİL"

O açıdan şu anda Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de bu virüsü izleme altında tutuyor, gözetim altında tutuyor. Artık şu anda pek çok ülke DSÖ’ye Kovid-19’la ilgili düzenli veri göndermiyor. O bakımdan vaka sayıları, ölüm sayıları pandemideki gibi sağlıklı değil. Onun için dikkatli olmakta fayda var.”

2020-2021'E DÖNÜLÜR MÜ? "PANİK YOK, DİKKATLİ OLMAKTA FAYDA VAR"

Yeni varyantın 2020-2021 yıllarındaki gibi bir kaosa dönüşme olasılığının bulunmadığını ifade eden Özlü, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

Reklam
Reklam

“Son zamanlarda Avrupa’da da, Amerika’da da vakaların önemli bir kısmını bu yeni varyantın oluşturduğunu görüyoruz. İngiltere’de, İsrail’de yeni bir varyant daha ortaya çıktı. Bunlar hep oluyor, olacak ama bunların tekrar eskiden 2020’de 2021’de olduğu gibi bir kaosa dönüşme olasılığı şu an için söz konusu değil. Böyle bir korku, böyle bir panik yok. Onun için eskiden olduğu gibi yasaklar kısıtlamalar, geri dönecek diye bir korkumuz olmasın. Dikkatli olmakta fayda var. Özellikle yaşlı, kronik hastalığı olanların sadece Kovid-19 için değil ama diğer solunum yoluyla bulaşan virüsler için de kendilerini korumaları lazım. Özellikle, güz ve kış aylarında salgınların artacağını dikkate alarak topluma çok karışmamak, hijyene dikkat etmek, temiz hava solumak, kalabalıklara girmemek, maskeyi gerekli ortamlarda kullanmak gibi tedbirler her zaman için risk grubu kişilere önerilir.

"BAŞKA VARYANTLAR DA VAR"

Yeni varyantla ilgili korkular veya endişeler şu an için yersiz. Böyle bir durum şu anda gözükmüyor. Ama izlenmesi gereken bir süreç var. Zaten sadece bu değil, başka varyantlar da var şu anda izlem altında, takip ediliyor. Virüsün daha ölümcül, daha ağır bir hastalık yapıcı bir forma dönüştüğünü gösteren herhangi bir bilgi bulgu yok.”

Reklam
Reklam

(DHA)

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: