Yeni madeni Türk Liraları basılıyor

İSTANBUL (İHA) - Beşiktaş'ta bulanan darphane binasında, yeni madeni paraların basımına büyük bir hızla devam ediliyor. Ocak ayı itibariyle Yeni Türk Lirası'na geçileceği için 1 lira, 50 kuruş, 25 kuruş, 10 kuruş, 5 kuruş ve 1 kuruş'un basımlarına başlandı.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan darphane Genel Müdürü Ahmet Büyükkaymaz, madeni paralardan günde 12 milyon adet basıldığını söyleyerek, yeni paraların basımı için 8 adet yeni basım makinesi alındığını belirtti. Büyükkaymaz, "Yıl sonuna kadar 1 milyar 200 milyon adet madeni para basılacak. Elimizdeki kontrol ve sayı makineleri dışardan gelen pulların standarda uyup uymadığını kontrol ediyor. Madeni paranın basılmamış haline pul deniyor. Basım makineleri dakikada 750 adet basıyor. Basımın ardından paralar paketlenip, mühürlenerek sandıklara konuluyor" dedi.

Reklam
Reklam

Basımın yüzde 60'ını tamamladıklarını ifade eden Büyükkaymaz, "Dağıtım Anadolu'ya başladı. Dağıtımları emniyet kuvvetlerinin gözetimi altında yapıyoruz. Anadolu'daki dağıtım, Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerine dağıtılıyor. İstanbul'da da dağıtım çok kısa sürede başlayacak. Her paranın sahtesini yapmak isteyen kalpazanları olabilir. Fakat, bu paralar çok güvenli. Sahtesinin yapılması oldukça zor" diye konuşu.

En çok, 1 Yeni Türk Lirası'nın basıldığını kaydeden Büyükkaymaz, eski madeni paraların basımının tamamen durmuş olduğunu sözlerine ekledi.