Geçen haftanın sürpriz gelişmesi Avrupa Merkez Bankası'nın 5 milyar euro çekerek, fazla likiditeyi çekmeye devam edeceğini açıklaması oldu. Ardından Japonya Merkez Bankası'nın faiz politikasını değiştirdiğini ve sıkı para politikasına geçtiğini açıklaması, global likidite konusunda endişelerin yükselmesini sağladı.
Global likidite, açıkça söylemek gerekirse, gelişmekte olan ülkelerin rekor üstüne rekor kırmasını sağlayan sebeptir. İşte bu gelişmeler, bu sebebin ortadan kalkma tehlikesini doğurmuştur. Bununla birlikte global piyasalarda yaşanan düşüş bizi de vurmuştur.
Dünya'da gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye kadar sert düşen başka bir piyasa olmadığı gözlenmiştir. Diğer yandan faiz cephesinde aynı agresiflik görülmemektedir. Faizlerde daha sakin ve dengeli seyir gözlenmiştir. Kurlarda yaşanan yükseliş, yine hisse senetleri piyasasını olumsuz etkilemiştir. Ancak, kurlardaki yükselişin oldukça sığ işlem hacimleri ile meydana geldiğini düşünmekteyiz. Yurtdışı pariteninde bunda büyük etkisi bulunmaktadır.
Yukarıda sürpriz gelişmelerin ardından, 13 Mart günü görev süresi dolan Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti'nin yerine kimin atanacağı konusu piyasalarda belirsizlik yaratmaktadır. Başbakan Erdoğan'ın, daha sonra düzeltmek zorunda kalsa da, başkan değiştikten sonra para politikalarında değişiklik olabileceği yönündeki ifadeleri, piyasalarda kurda düzelme olacak endişesi şeklinde algılanmıştır.
Gelinen noktada, piyasada şok düşüşün yaşandığını düşünmekteyiz. Ancak bu düşüşün önemli mesajlar verdiğini düşünüyoruz. En önemli mesaj, global likiditenin artık gelişmekte olan ülkelerin lehine değil, aleyhine dönebileceğidir. Bunun sonucunda da, hisse senetleri piyasaları artık boğa piyasasını sona erdirebilir. Bu yüzden, endeks hisselerinde büyük risk görülebilir. Bundan sonra, iyi analiz ve incelemelerle tespit edilmiş, beklentisi yüksek bulunan şirket hisselerinin zamanı gelmiştir. Portföylerin buna göre ayarlanmasını öneririz.
Büyük düşüşler ve fırtınalı günler, aynı zamanda büyük fırsatları da kendi içinde barındırır. Geçen hafta iyi hisselerin artık düşmesi beklenmeyen fiyatlardan alınabildiğini gördük. Elbette daha düşük fiyatlara da düşebilirler. Bu risk her zaman vardır. Ama her düşüş ayrı bir fırsat olacaktır. Bu yüzden, alımların kademeli yapılmasını bir günde yapılmamasını öneririz. Alımların çeşitli fiyatlara yayılmasını tavsiye ederiz.
Portföylerde kalan hisselerde ise, analiz edilerek gerektiğinde daha iyi olduğu düşünülen hisselere kaydırmalar yapılabilir.
13/03/2006 11.25