Yeni milletvekili ofisleri için düğmeye basıldı

ANKARA (İHA) - TBMM Başkanı Bülent Arınç, TBMM'nin nitelik bakımından büyük bir yenilenme hamlesi içinde olduğunu belirterek, bu çerçevede halk-meclis bütünleşmesinin de sağlandığını ve bunun ileriki yıllarda daha da güçlü bir bağ haline getirileceğini söyledi.

Arınç, bugün TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, TBMM'nin 22. Dönem 5. Yasama Yılı başlamadan önce yoğun bir yenileme ve onarım çalışması yapıldığını belirterek, bu çerçevede hem meclisin hem de milletvekillerinin daha iyi çalışmasına zemin hazırlandığını kaydetti. TBMM içindeki mekan sorununu çözmek amacıyla düzenlenen ulusal proje yarışmasıyla ilgili bilgi veren Arınç, alanlarında uzman mimar ve akademisyenlerden oluşan jüri üyelerinin yaptığı titiz değerlendirme sonucunda, ilk üçe giren projelerle birlikte beşi mansiyon olmak üzere toplam 11 projenin de ödül almaya hak kazandığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Arınç, "Birbirinden bağımsız çalışan ve üç farklı işlevi yerine getirecek olan binalardan oluşacak yeni yapı kompleksi, yaklaşık 75 bin metrekare alan üzerine kurulacaktır. Burada yeni bir gelişmeden de bahsetmek istiyorum. Proje çalışmaları devam ederken daha önce almak istediğimiz Orman Bakanlığı'na ait tarihi binanın bize devri gerçekleşti. Milli saraylarımızdaki uzman ekipler tarafından yeniden restore edilecek bu tarihi bina, Meclis personeli tarafından kullanılacaktır. Bu durumda yeni Genel Sekreterlik Binası ihtiyacımıza fazla gelecekti. Teknik ekipteki arkadaşlarımız bu binayı milletvekillerimize yeni çalışma ofisi olarak düzenleyebileceğimizi ifade ettiler. Biz de projenin mimarı ve jüri başkanıyla görüştük ve onların da onay vermesiyle birlikte Genel Sekreterlik Binası'nın milletvekili ofislerine dönüştürülmesi için konuyu Başkanlık Divanımız'ın kararına bıraktık. Geçtiğimiz Perşembe günün yaptığımız Başkanlık Divanı Toplantısı'nda oybirliğiyle karar alındı ve Genel Sekreterlik Binası'nın, milletvekili ofislerine dönüştürülmesi için başkanlığımıza yetki verildi. Bu durum Meclisimiz'e hiçbir ek maliyet ve masraf getirmemiştir" dedi.

Reklam
Reklam

250 YENİ MİLLETVEKİLİ OFİSİ Yeni binaya yaklaşık 250 civarında milletvekili ofisi yapılacağını bildiren Arınç, halkla ilişkiler binasındaki odaların birleştirilerek daha büyük ofisler yapılacağını, böylece yıllardan beri yaşanan milletvekillerinin çalışma şartları sorununun bu sayede çözüleceğinin umulduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"İnşa edilecek yapılar arasında yer alan Kütüphane, Araştırma Merkezi ve Arşiv Binası, Meclisimizin en prestijli bölümlerinden biri olacaktır. Bu bina, Türkiye'nin en önemli kitap koleksiyonuna, Milli Mücadele ve Cumhuriyet dönemine ait tüm yasama arşivine sahip olacaktır. Kütüphanemizde Meclis-i Ayan, Meclis-i Mebusan dönemlerine ait eserler de dahil olmak üzere Türkiye'nin tek ve en kıymetli parlamento tarihi belgeleri yer almaktadır. Osmanlı döneminde basılan ilk gazete Takvim-i Vakayi ile başlayan süreli yayın koleksiyonumuz ise benzeri olmayan bir hazine niteliğindedir. Üzülerek belirtelim ki, bu kıymetli arşivimizi korumak için mekanlarımızın yetersizliği nedeniyle sadece geçici önlemler alabiliyoruz. Ancak yeni yapacağımız binayla, kütüphane ve arşiv hizmetleri son teknolojiye uygun olarak yürütülebilecektir. Yeni bina da arşiv belgelerinin uzun yıllar saklayıp korunmasını sağlayacak, ayırma, tasnif ve dağıtım bürolarının yanı sıra evrak patoloji laboratuarı, sayısallaştırma ünitesi gibi bilimsel özellik taşıyan birimler de yer alacaktır. Özgün belgelerin daha fazla yıpranmasını önleyerek kullanıcıların daha rahat ve hızlı ulaşabilmelerini sağlamak amacıyla elektronik ortama aktarma çalışmamız da sürmektedir. Milletimizin yasama belleği olan bu eşsiz evrakların korunabilmesi için gerekli olan ışık, nem, ısı gibi fiziksel özelliklerin yanı sıra, yangın ve diğer tehlikelere karşı güvenlik önlemleri en üst düzeyde olacaktır. Böylece Parlamentomuz'un tarihi, yani yasama hafızası en sağlılık şekilde koruma altına alınacaktır. Okuma ve grup çalışma mekanlarının yer alacağı kütüphane binasında son teknolojik sistemle donatılmış 700 kişilik toplantı salonu, sürekli ve geçici sergi mekanları, resepsiyonlar için fuaye ve kafeterya gibi sosyal alanlar bulunacaktır. Bu sayede tarihi ana binada yapılan tüm sosyal ve kültürel etkinlikler yeni binaya taşınacaktır. 3 yıldır sürdürdüğümüz mekanlarımızı halka açma projemiz, yeni binamızla birlikte daha da yoğunluk kazanarak bu kompleks bir kültür ve sanat merkezi haline dönüşecektir. Böylece aktivitelerin yeni binaya kaydırılmasıyla birlikte tarihi binanın yıpranması da önlenecektir."

Reklam
Reklam

Yeni yapıda milletvekilleri ve araştırmacıların çalışmalarını daha rahat yürütebilmeleri için kablolu ve kablosuz internet imkanlarının yer aldığı bilgisayar donanımlı bağımsız çalışma ofisleri olacağını, kütüphaneden engelli vatandaşların rahat yaralanabilmesi için her türlü sesli ve görüntülü bilgisayar sistemlerinin yer aldığı salonlar bulunacağını söyleyen Arınç, "Ayrıca bu binamızda, milletvekillerine tarafsız, güvenilir bilgi sağlamak amacıyla kurduğumuz ve alt yapı çalışmalarını tamamladığımız Araştırma Merkezi de yer alacaktır. Böylece şu anda yetersiz fiziki mekanlarda görev yapan Araştırma Merkezi uzmanlarımız, içinde bilgisayar sistemlerinin yer alacağı modern mekanlara kavuşacaktır" dedi.

YASAMA HAFIZASI YENİLENİYOR TBMM Başkanı Arınç, bu yasama yılında, TBMM'nin en önemli işlevi olan yasama ve denetim faaliyetlerini kapsayan "Yasama Faaliyetleri Otomasyon Projesi" ne değinerek, "Ana projelerden biri, geçen yıl ödenek ayırdığımız TBMM Yasama Arşivinin Elektronik Ortama Aktarılması Projesi'dir. Proje için bu yıl ihale yapıldı ve çalışmalara başlandı. Geceli gündüzlü yürütülen çalışmalarla, Meclisimiz'in kuruluşundan bugüne kadar arşivinde bulunan 26 milyon belgenin büyük bir kısmı elektronik ortama aktarılacaktır. Bu önemli çalışmadaki amacımız, başka bir örneği bulunmayan çok sayıda yazılı arşiv dokümanının zaman içerisinde deforme olmasını engelleyerek, koruma altına almaktır. Ayrıca ülkemizin yasama çalışmaları için eşsiz bir arşiv olan bu belgelere, isteyen herkesin çok kısa süre de ulaşmasını sağlamayı hedefliyoruz. Böylece sahip olduğumuz arşivimiz, iki farklı açıdan güven altına alınmış olacaktır. Bir, yeni arşiv binasıyla belgeler güvenli ortama taşınmış olacak; iki, bunların tümü elektronik ortama aktarılarak, kopyalanacak ve kullanıma açılacaktır. Büyük bir hızla yürütülen bu proje kapsamında yıl sonuna kadar 9 milyon sayfa doküman elektronik ortama aktarılmış olacaktır. Rahat ulaşılabilmesi için indekslenecek olan bu belgeler, önce kurum içinde milletvekillerimizin ve personelimizin, daha sonra internette tüm vatandaşlarımızın kullanımına sunulacaktır. Bu projenin bir başka önemi de, yasama çalışmalarına ilişkin hiçbir kurumda örneği bulunmayan dokümanların deprem, sel vb. gibi tüm risklere karşı da koruma altına alınmasıdır. Yasama Faaliyetleri Otomasyon Projesi'nin bir diğer parçası da, TBMM Mevzuat Bilgi Sistemi Projesi'dir. Bu proje, Osmanlı'dan günümüze kadar yürürlükte bulunan tüm kanunların, kanun hükmünde kararnamelerin ve Meclis kararlarının tamamına, elektronik ortamda ayrıntılı bir şekilde çok kısa sürede ulaşmamızı sağlayacaktır. Bu sistemle herhangi bir kanun metnine, gerekçesine, ilk geliş taslağına, komisyondaki ve genel kuruldaki görüşme tutanaklarına saniyeler içinde ulaşmak mümkün olacaktır. Ayrıca kanun maddeleriyle ilgili varsa Anayasa Mahkemesi kararları hakkında da bilgi edinilebilecektir. Bu projede temel hedefimiz, yasama işlemini yürüten milletvekillerimiz başta olmak üzere tüm ilgililerin bilgiye en kısa sürede erişmelerini sağlamaktır. Biz, ana işlevlerimizden biri olan bu denetim faaliyetleriyle ilgili geçmişten günümüze kadar yapılan tüm çalışmaları da elektronik ortama aktarıyoruz. Böylece Meclis tarihi boyunca verilen gensorulardan, oluşturulan araştırma ve soruşturma komisyonlarına kadar tüm denetim faaliyetlerine ulaşma imkanı olacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Meclis'in hafızası niteliğindeki yaklaşık bir milyon 200 bin sayfa tutanağın elektronik ortama aktarılıp, indekslenerek kullanıma hazır hale getirilmesinin önemine de değinen Arınç, "Tutanakların elektronik ortama aktarılması işlemi tamamlanmış, indekslenme çalışmaları ise devam etmektedir. Çok önem verdiğimiz bu projeyle, tutanak arşivini elektronik ortama alarak hem koruyoruz, hem de çok kolay ve pratik bir şekilde kullanılır hale getiriyoruz. Elektronik ortama aktarılan tutanaklarımız, yasama çalışmalarını yürüten milletvekillerinden, çalışanlarımıza kadar herkes için çok önemli bir kaynak olacaktır. Böylece isteyen herkes, Meclis tarihi boyunca yapılan tüm görüşmelerin tutanaklarına çok hızlı bir şeklide ulaşabilecektir. Projelerimizden bir diğeri kütüphane bölümümüzde devam eden elektronik kütüphane projesidir. Meclisimiz, ülkemizin en zengin kütüphanelerinden birine sahiptir. TBMM Kütüphanesi'nde yer alan bu eserlerin elektronik ortama aktarılması için önemli bir proje geliştirdik. Bugün itibarıyla proje kapsamında yaklaşık 2 milyon 200 bin sayfalık bir kısım elektronik ortama aktarıldı. Arşiv mekanı tasarrufu da sağlayacak olan proje, en kısa zamanda tamamlanarak belirlenen tüm eserler elektronik ortamda halkımızın kullanımına açılacaktır" diye konuştu.

Reklam
Reklam