Yeni Mısır meclisi için ikinci aşama

Mısır'da halk seçimlerin ikinci turunda oy kullanmak üzere bugün yeniden sandık başına gitti. Bu turda İslamcı partilerin ilk turdaki kazanımlarını pekiştirmeleri bekleniyor.

Mısır'da, Hüsnü Mübarek sonrası dönemin ilk meclis üyelerini belirleyecek seçimin ikinci aşaması yapılıyor.

İki güne yayılan ikinci aşamada, İsmailiye ve Süveyş kentleri ile güneydeki Asvan ve Sohag ile Nil Deltası'ndaki bazı bölgelerdeki seçmenler oy kullanıyor.

Başkent Kahire'nin ilk tura dahil edilmeyen Giza gibi bazı kesimleri de bugün sandık başına gitti.

Seçimde İslamcı adayların bir önceki turdaki başarılarını pekiştirecek kazanımlar elde etmesi bekleniyor. Bugünkü seçimin yapıldığı bölgeler, bir önceki turdakilere oranla daha kırsal, daha muhafazakar.

Reklam
Reklam

Seçimlerin iki hafta düzenlenen ilk aşamasından İslamcı partiler zaferle çıkarken, Müslüman Kardeşler parlamentoda üyeliklerin yüzde 47'sini elde ettiğini öne sürüyor.

İslamcı grupların parlamentonun alt kanadında daha fazla sandalye elde etmeleri bekleniyor.

Yerel saatle sabah 08.00'de açılan sandıklarda yerel saatle akşam 19.00'a dek oy verilebilecek. Bir önceki aşamada olduğu gibi, bu kez de seçim merkezleri önünde erken saatlerde kuyruklar oluştu.

Yetkililer henüz katılıma ilişkin bir veri açıklamadı, ancak iki hafta önceki ilk aşamada katılım yüzde 52 olmuştu.

Pek çok seçmen, uzun zamandır ilk kez oy kullandıklarını söylüyor; yıllardır ilk kez oylarının nasıl yönetileceklerini şekillendirmek için bir şeyler ifade edebileceğine inandıklarını anlatıyor.

Oy verme işlemi genel olarak sakin geçiyor. Ancak Kahire'nin dışındaki Giza'da bulunan bir seçim merkezinde adaylar arasında silahların çekildiği bir kavga çıktı, yedi kişi yaralandı.

Süveyş'te de rakip adaylar ve yandaşları arasında silahlı bir çatışma çıktığı, yaralananlar olduğu bildiriliyor.

Reklam
Reklam

Seçim komisyonu seçimin ilk aşamasında bazı usülsüzlükler yaşandığını, ancak bunların sonucu etkileyecek kadar ciddi olmadığını; bunlardan da gerekli dersleri aldıklarını söylüyor.

Karmaşık sistem

Mısır'ın karmaşık seçim sistemi, meclisin alt kanadını oluşturan Halk Meclisi'ne seçilecek 498 milletvekilinin üçte ikisi nisbi temsil esasına göre belirlenmesini öngörüyor.

Geri kalan koltuklar ise seçim bölgesinde en fazla oyu alan adayların oluyor. Ancak hiç bir aday kullanılan oyların yüzde 50'sini toplayamazsa, en çok oy alan iki aday arasında bir hafta sonra ikinci tura gidiliyor.

Oluşacak parlamento, ülkenin yeni anayasa taslağını hazırlayacak. Genel seçimler, yargının seçim denetimini daha etkin yapabilmesi amacıyla üç aylık bir süreye yayıldı.

Seçim için her aşamada dokuz vilayette sandık başına gidiliyor.

Milletvekillerinin belirlenmesi ardından, Ocak sonundan itibaren bu kez üst kanat konumundaki 270 üyeli Şura Konseyi için seçimler yapılacak.

Gelecek yılın ortalarında da seçmenler yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidecek.

Reklam
Reklam

Kahire'deki BBC muhabiri Jon Leyne, İslamcı adayların özellikle de Selefilerin muhafazakar kesimlerde iyi bir performans göstereceklerinin tahmin edildiğini aktarıyor.

Müslüman Kardeşler'in uzantısı olan Özgürlük ve Adalet Partisi'yle Selefiler arasındaki ayrışmanın dinci partilerle laik partiler arasındaki ayrışma kadar önemli olduğuna dikkat çeken BBC muhabiri, Muslüman Kardeşler'in daha ılımlı ve pragmatist olduğunu, pek uzlaşmacı olmayan Selefilerin ise Mısır toplumunun yoksul kesimleriyle daha yakın bir bağ kurduğunu kaydediyor.

Mısırlı İslamcıların rekabetine ilişkin ayrıntılar için tıklayın

Mübarek'in Şubat ayında Kahire ve ülke genelinde günler süren eylemler ardından devlet başkanlığından ayrılmasıyla idareyi devralan ordu, geçtiğimiz aylarda sivil yönetime geçiş sürecini ağırdan aldığı suçlamalarına hedef olmuştu.

Reform sürecinin yavaş ilerlemesine tepki gösteren protestocuların yeniden sokağa çıkmasına rejimin sert yanıt vermesi şiddetli çatışmalara ve 40'tan fazla sivilin ölümüne neden oldu.

Reklam
Reklam