Mersin Girişimci İşadamları Derneği (Mersin GİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Gürsoy, 1/100.000'lik Çevre Düzeni Planı'nın artık Adana ile birlikte yapılacağını ve bu planın bölgenin anayasası olacağını belirterek, plana Antakya'nın da dahil edilmesi gerektiğini söyledi.
Mersin GİAD Başkanı Gürsoy, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte yaşanan sıkıntıları ve Çevre Düzeni Planı'nı değerlendirdi. Mersin'in en önemli sorunlarının imarlı arsa sıkıntısı ve kentsel dönüşüm olduğunu ifade eden Gürsoy, Mersin'in imarlı arsa sıkıntısı yaşadığına dikkat çekti. Mersin'deki en önemli sıkıntının, yatırımcının kullanacağı büyük imarlı arsa bulunmaması olduğunu kaydeden Gürsoy, "Bölgeye gelen bir yatırımcı imarlı, tek tapulu, 500 dönüm arsa istediğinde, bu isteği karşılayamıyoruz. Çünkü kentte böyle bir arsa yok. Bence Mersin'deki en önemli sıkıntı, yatırımcıya gösterebileceğimiz büyük imarlı arsa olmaması. İmarlı arsa sıkıntısı nedeniyle yatırımcının bir ayağı aksak kalıyor. Dolayısıyla belediyelerle birlikte çalışmak lazım" dedi.
"PLANA ANTAKYA DA DAHİL EDİLMELİ"
Mersin'in 1/100.000'lik Çevre Düzeni Planı'nın artık Adana ile birlikte yapılacağına işaret eden Gürsoy, buna hep beraber müdahil olunması gerektiğini vurguladı. "Yukarıdan Mersin ile Adana'nın fotoğrafı birlikte çekilecek ve bu bölgede yapılacak yatırımların anayasası olacak bu plan" diyen Gürsoy, bu anayasayı düzenlerken bütün sivil toplum kuruluşlarının bunun içerisinde olması gerektiğini dile getirdi. Plan hazırlanırken bölgede yapılması gerekenlerin Adana ile birlikte belirlenerek plana dahil edilmesinin önemine değinen Gürsoy, "Örneğin, Mersin'de bizim belirleyeceğimiz bir bölgede tersane olması lazım. Yeni organize sanayi bölgeleri için alanları orada koymamız lazım. Yeni fuar alanı varsa birlikte değerlendirmemiz lazım. Hastaneleri Adana ve Mersin'in birlikte değerlendirmesi lazım. Dolayısıyla bu anayasayı oturttururken tamamıyla bizim müdahil olmamız lazım" diye konuştu.
Bölgenin Adana-Mersin-Antakya olarak planlaması gerektiğinin de altını çizen Gürsoy, 1/100.000'lik plana Antakya'nın da dahil edilmesinin atılacak en doğru adım olacağını vurgulayarak, "Çünkü kalkınma gelecekte bu çanakta olacak. Artık kentsel değil bölgesel bakmak, bölgesel düşünmek lazım" ifadelerini kullandı.
"BELEDİYELER KENT GİRİŞLERİNE VE ÇAMLIBEL'E DÖNÜP BAKMALI"
Mersin'in eksikleri olduğuna da vurgu yapan Gürsoy, kent girişleri ve eskiden ticaretin merkezi olan Çamlıbel üzerinde durdu. "Biz 'yeni şeyler söylemek lazım' diyoruz ama eski şeylerin de hatırını almak lazım" diyen Gürsoy, kent girişlerinin son birkaç yıldır sürekli konuşulduğunu, Çamlıbel'de yaşanan sorunun da 4-5 yıldır dile getirildiğini aktararak, şunları söyledi: "Ne yazık ki, buralarda bir şey yapılmıyor. Belediyelerimizden buralara dönüp bakmalarını bekliyoruz. Öncelik olarak tabi ki, yeni şeylere bakmak lazım ama eskileri de unutmamak lazım. Kent girişleri ve ticaretin zayıfladığı, kentin eskiden beri kalbinin attığı, unutmamamız gereken yerler var, Çamlıbel gibi. Buralara da bakmak lazım. Kentin hem doğu hem batı girişindeki kötü görüntünün kaldırılması, bir disipline girmesi, düzen oluşturulması lazım."
"KENTSEL DÖNÜŞÜME SADECE KENTİN DOĞU GİRİŞİ OLARAK BAKILMAMALI"
Mersin'in ikinci önemli sıkıntısının da kentsel dönüşüm olduğunu iddia eden Gürsoy, kentsel dönüşümün TOKİ'nin başlattığı ve geliştirmeye çalıştığı önemli bir proje olduğunu söyledi. Kentsel dönüşüme sadece kentin doğu girişi olarak bakmamak gerektiğini de savunan Gürsoy, Eğriçam ve Bahçe Mahalleleri gibi kent merkezinde de bazı aksak yerler olduğunu dile getirdi. Buralardaki kentsel dönüşüme de dönüp bakmak gerektiğinin altını çizen Gürsoy, şöyle devam etti: "Burada belediyelere düşen görev, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte buradaki yeni yapılacak inşaatların yoğunluğunu artırmak olabilir. Yoğunluğu artırılarak bu yoğunluğun içerisine dışarıdan müteahhit çekmek, müteahhitlerin de buranın içerisine girerek, eski yapıları yıkıp şık, görseli güzel binalar yaparak, arsa sahibine para da kazandırmak lazım. Böylelikle insanı zorla alıp bir yere koymak yerine ona bir yerine iki ev verdiğinizde adam otomatikman çıkar, çünkü dünya kanunu böyle."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz