Yeni Sarayımız Hayırlı Olsun Diyor Dünyadan 10 Farklı Konseptte Başkanlık Sarayı Örneği İle Okurumuzu Selamlıyoruz

Bundan sonra Cumhurbaşkanlığı 'köşk' yerine sarayda konumlanacak. Bakalım dünyanın diğer ülkelerinde başkanlık sarayı konseptine nasıl yaklaşılmış.

  1. Devrim Müzesi

Küba'da bugün Devrim Müzesi olarak kullanılan bina 1959'a kadar başkanlık sarayı olarak kullanılıyordu. Bir hükümet binasının topluma faydalı hale dönüştürme konusunda örnek olabilecek bir uygulama. Darısı başımıza.

  1. Quirinal Sarayı

İtalya Devlet Başkanı'nın resmi evi Quirinal Sarayı dünyanın en büyük saraylarından biri. 1583 yılında inşa edilen saray Rönesans mimarisinin önemli örneklerinden biri sayılıyor.

  1. Mavi Ev

Güney Kore başkanı, yeterince parası olmadığı ve kendine saray yaptıramadığı için evde oturmak zorunda kalmış. Bu mütevazı saray 1000 yılı aşkın süredir Koreli yöneticileri ağırlıyor.

Reklam
Reklam
  1. Palácio da Alvorada

Brezilya'nın başkanlık sarayı, ülkenin uluslararası en tanınmış mimarlarından Oscar Niemeyer tarafından tasarlandı. 1958'de inşası tamamlanan saray 2004-2006 yılları arasında kapsamlı bir yenileme çalışmasından geçti. Bizim sarayımızın yanında biraz yavru dursa da 50 yıl önce tasarlanan sarayın hala modern ve çağdaş görünen bir mimari tarzı olduğu tartışılamaz herhalde.

  1. Yönetim Kulesi

Uruguay'ın devlet başkanı ne saray ne de devlet tarafından sağlanan başkanlık evinde kalmadığı için biz de José Mujica'nın ofisine yer verelim dedik. Uruguay başkanı koskoca ülkeyi, bir holdingin tek bir kulesinin yarısı kadar bile büyüklüğünde olmayan bu binadan yönetiyor.

  1. Rashtrapati Bhavan

Hindistan'ın başkanlık sarayı İngiliz mimar Sir Edwin Lutyens tarafından tasarlandı. 1929'da inşası tamamlanan bina İngiliz vali, general, subay ve asilleri için tasarlandı. Saray, Hint mimarisi ve antik dönem avrupa mimarisinin sentezinden oluşuyor.

Reklam
Reklam
  1. Ak Orda Başkanlık Sarayı

Kazakistan'ın, biraz da Beyaz Saray'ı anımsatan başkanlık sarayının inşası 2004'te tamamlandı. 36 bin metrekare kapalı alan bulunan saray 7 katlı.

  1. Oğuz Kaan Sarayı

1997'de inşası sonlanan Türkmenistan devlet başkanının sarayı 250 milyon dolara mal olmuş. Bizim Cumhurbaşkanlığı Sarayı'mız 250 milyon avro'yla Oğuz Kaan Sarayı'nı solluyor.

  1. Pembe Ev (Casa Rosada)

Arjantinliler de paraya kıymayıp kendine saray yaptırmayanlardan. Oysa bir devletin heybeti sarayından belli olur.

  1. Beyaz Ev

Koskoca ABD başkanının da aslında saray değil evde kaldığını biliyor muydunuz? Biz pek yakıştıramadığımız için Beyaz Saray diyoruz herhalde. Devlet erkinin evde ne işi var. Ya köşkte ya sarayda olmalı değil mi?