Yeni sistem, artan karmaşa

ANKARA (İHA) - ÖSYM, ortaöğretim müfredatında yapılan değişikliğe paralel olarak ÖSS sisteminde değişikliğe giderek, yeni düzenlemeler yaptı. 2006 ÖSS, önceki yıllarda olduğu gibi yine tek oturumda yapılacakken, sınavda 30'ar soruluk 8 test yer alacak. Ancak bir adayın 6 testi, dolayısıyla 180 soruyu yanıtlaması gerekiyor. Değişiklik olarak ÖSS'de önceki ve bu yıl 4 alan yer alırken, seneye öğrenciler 8 alanla karşılaşacak. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Yükseköğretim Kurumu'nda (YÖK) bugün düzenlediği basın toplantısında, ÖSS'de yapılan değişikliklere ilişkin açıklamalarda bulundu. 2005-2006 eğitim-öğretim yılında yapılacak olan ÖSS'de uygulanacak olan yeni sistemde, sınav süresi 180 dakikadan 195 dakikaya yükseltilirken, daha önce 4 alan testinden sorumlu olan öğrenciler, 8 testten ve alandan sorumlu olacak. 2006-ÖSS' de yer alacak testler 2 ana bölümden oluşuyor. Ortaöğretim kurumlarının nitelikleri ve çeşitliliklerine göre baz alınıp hazırlanan testler; "Ortak Derslerle İlgili Testler" ve "Alan Dersleri ile ilgi testler" başlıklarından oluşuyor. Her bölümden 30 sorunun yer aldığı Ortak Derslerle ilgili Testler Bölümü'nde; tüm öğrencilerin kendi alanlarıyla ilgili yapmak zorunda oldukları Türkçe Testi, Sosyal Bilimler-1 Testi, Matematik-1 Testi ve Fen Bilimleri-1 Testi yer alıyor. Ortaöğretim kurumlarındaki alan dersleriyle ilgili olarak ÖSYM, 2006 ÖSS Edebiyat-Sosyal Bilimler Testi (Ed-Sos), Sosyal Bilimler-2 Testi (Sos-2), Matematik-2 Testi (Mat-2) ve Fen Bilimleri-2 Testi (Fen-2) hazırladı.

Reklam
Reklam

Söz konusu alan dersleriyle ilgili testler daha çok lise 1, lise 2 ve lise 3. sınıf dersleriyle ilgili konulardan oluşacak. Bu düzenlemeyle bir anlamda öğrencinin okulu yıl sonunda terk edip dershaneye gitmesinin önüne geçilmesinin hedeflendiği açıklandı. Bir diğer amaç olarak mesleki eğitim ve imam hatip lisesi öğrencilerini kapsıyor. Meslek lisesi veya imam-hatip mezunu bir öğrenci tüm öğrencilerle birlikte ortak derslerle ilgili testler bölümünde yer alan soruları cevaplamak zorunda. Eğer meslek liseli veya imam hatipli öğrenci kendi alanıyla ilgili veya dışında 4 yıllık bir fakülteye girmek istiyorsa alan dersleriyle ilgili testler bölümünde yer alan Edebiyat-Sosyal Testi veya Sosyal Bilimler-2 Testi veya Matematik-2 Testi veya Fen Bilimleri-2 Testlerini cevaplamak zorunda olacak. ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, sürekli tartışmalara neden olan katsayı farklılığıyla ilgili bir düzenlemenin söz konusu olmadığını açıkladı. Böylece sözel ve sayısal alanlarda yine genel liselilerin cevapladığı sorular 0.8, kendi alanları dışında bir bölüme gitmek isteyen meslek veya imam hatipli öğrencilerin soruları ise 0.3 katsayısıyla çarpılmaya devam edilecek. 2006-ÖSS'de tek göze çarpan değişiklik, sürenin 15 dakika uzatılması, müfredat değişikliği kapsamında yeni alanların oluşturulması, bu doğrultuda soru tiplerine ve niteliklerine yer verilmesi.

Reklam
Reklam

Öte yandan, 2006 ÖSS'de sözel ve sayısal bölüm katsayılarında bir değişiklik yapılmadı. Kamuoyunda tartışılan ve eşitlik ilkesine aykırı olarak katsayı farklılığı yüzünden meslek liselerine olan talebin düşmesi konusunda ÖSYM, 0.8 ve 0.3 taban katsayılarına dokunmadı. Yine meslek liseli kendi alanının dışında bir lisans eğitimine gitmek istediğinde puanı 0.3 katsayısıyla çarpılarak mağdur olmaya devam edecek.