Yeni TCK'de değişiklik teklifleri TBMM'de

ANKARA (İHA) - Yeni Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi, Hukuk Usulu Muhakemeleri Kanunları'nda değişiklik öngören yasa teklifleri TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

TBMM Başkanlığı'na, "Türk Ceza Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", "Ceza Muhakemesi Kanunun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" ve "Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair kanun Teklifi" sunuldu. Yasa teklifleri AK Partili Ramazan Can, Muzaffer Külcü, Sedat Kızılcıklı, Fahri Keskin tarafından verildi.

Reklam
Reklam

Türk Ceza Kanunu'nun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun'da değişiklik yapılmasını öngören teklife göre, ağır para cezasından dönüştürülen adli para cezasının ödenmemesi halinde hapis süresinin belirlenmesinde bir gün karşılığı olarak 100 milyon lira esas alınacak. Değişiklik teklife göre, "hafif hapis" ve "hafif para" cezaları idari para cezasına dönüştürülürken, idari para cezasının hesaplanmasında 1 Haziran tarihinde hayata geçecek olan 5237 sayılı yeni TCK hükümleri uygulanacak. Ancak ilgili kanunda "hafif hapis" cezasının üst sınırının belirtilmediği hallerde, idari para cezasının hesaplanmasında esas alınacak gün sayısının üst sınırı 730 olacak.

Kanunlarda "hafif hapis cezası" ile "hafif para cezası"nın seçimlik olarak veya birlikte öngörüldüğü hallerde, idari para cezası yaptırımının belirlenmesinde "hafif hapis cezası" esas alınacak.

Kanunlarda sadece "hafif para cezası"nın öngörüldüğü ve cezanın alt veya üst sınırının belirtilmediği hallerde, idari para cezası 120 milyon Türk Lirasından az, 18 milyar Türk lirasından fazla olamayacak. Bu madde hükmüne göre idari para cezasına karar vermeye Cumhuriyet savcısı yetkili olacak. Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Takuk Telifiyle bölge Adliye Mahkemeleri'nin, Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemeleri'nin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanununu 2. maddesi uyarınca Resmi Gazete'de ilan edilecek. Göreve başlama tarihinden önce aleyhine temyiz yoluna başvurulmuş olan kararlar hakkında, kesinleşinceye kadar Hukuk Usulu Muhakemeleri Kanunu'nda yapılan değişiklikten önceki durum uygulanacak.

Reklam
Reklam

Resmi belgede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık, hileli iflas suçları Ağır Ceza Mahkemeleri'nin görev alanından çıkarılarak Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemeleri'nin kapsama alanına alınıyor. Böylece mahkemeler arasındaki iş dağılımının yargı hizmetlerinin daha rasyonel bir biçimde yürütülmesi amaçlanıyor.