Yeni teşvik modeli 2 haftaya geliyor

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, teşvikleri bölgesel ve sektörel olarak yeniden düzenleyen yeni teşvik sisteminin 2 hafta içinde geliştirilmiş olacağını bildirdi.

TRT Türk'e konuk olan Ergün, Türkiye'nin krizden çıkış istikametinde ilerlediğini söyledi.

Krizde Türkiye'nin dibi görüp görmediği konusunda 2 farklı değerlendirme bulunduğuna işaret eden Bakan Ergün, ekonomik verilere yıllık ve aylık bakıldığında başka türlü sonuç elde edildiğini anlattı. Ergün, "Uluslararası gelişmelerde büyük yıkımlar, dalgalanmalar, yeni büyük olaylar olmazsa son çeyrekte küçülme rakamları yerine, büyüme rakamlarına geçmiş olacağız. Son çeyrekle birlikte daha sağlıklı noktaya geleceğimizi söyleyebiliriz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Krizden sonra işler tamamen normale geldiğinde ne olacağının planlanması gerektiğine dikkat çeken Ergün, bu çerçevede yeni Teşvik Sisteminin uygulamaya konulacağını vurguladı. Ergün, hafta başı Pazartesi günkü Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında tartışıldığını bildirdiği yeni sistem için de şunları söyledi: "Bu sistemde Türkiye'nin her yeri teşvik kapsamında ama hangi ölçüde yararlanacaklarıyla ilgili yeni kriterler var. Bunların ayrıntısı var ama netleşmedi. Bazı sektörler, bazı bölgelerde daha çok teşvik görecek, bazı bölgelerde o sektörler hiç teşvik görmeyecek. Bazı sektörlerde de büyük yatırımlar özel olarak teşvik edilecek. Büyük yatırımlarla ilgili bir teşvik modeli var."

Yeni teşvik sisteminde, "yoğunlaştırılmış teşvik verilmesi gereken sektör" olarak gördüklerine işaret ettiği otomotiv sektörü gibi büyük sektörlere özel teşvik uygulanacağını bildiren Ergün, "Yine uzay teknolojisinde birisi yatırım yapmak istiyor. Bizim de ihtiyacımız var, buna yoğunlaştırılmış teşvikler getiriliyor, istihdam yüklerinin karşılanması, enerji, arsa tahsisi, diğer teşvik unsurları yoluyla" açıklamasında bulundu.
Teşvikte geçişlerin de çok önemli olduğuna işaret eden Bakan Ergün, yeni sistemde bölgeler arasında haksız rekabete yol açacak geçişlere ilişkin bazı parametrelerin yumuşatıldığını bildirdi ve sistemle ilgili "Gaziantep- Kahramanmaraş tartışmasında yaşananlar bu modelde yaşanmayacak. Kişinin tekstil fabrikasını Gaziantep'ten söküp, Kahramanmaraş'a kurmasına gerek kalmayacak. Sürelerde de esneklik olacak. Bazı bölgelerde 5 yıl süreli teşvik uygulaması olacak. Bazı bölgelerde 10 yıl süreli olacak" bilgisini verdi. İşsizlik ve istihdam paketiyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Ergün, işsizlikle mücadele konusundaki planı, "Şimdi yeni yaklaşımlar da var. Bazı geçici işler var. Kamuya da hizmet anlamına gelecek ağaçlandırma faaliyetleri. Çevre Bakanlığı bünyesinde bir takım kamusal hizmetlerde mevsimlik işçi çalıştırılması. Bunlar kamunun yapabileceği işler. Ne zamana kadar? Sektörlerdeki üretim potansiyeli yeniden canlanana kadar" diye duyurdu.

Reklam
Reklam

Ergün, kamuda 500 bin kişiye istihdam sağlanması kararından vazgeçilmediğini, ancak henüz karara varılmadığı ifade etti.