Yeni Teşvik Sistemi -DASİFED Başkan Yardımcısı Nalçabasmaz: -"Bölge bazlı teşvik uygulamalarının yeni paketteil bazında düşünülmesini olumlu buluyoruz"

Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (DASİFED) Başkan Yardımcısı Yahya Kemal Nalçabasmaz, bölge bazlı teşvik uygulamalarının yeni pakette il bazında

Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (DASİFED) Başkan Yardımcısı Yahya Kemal Nalçabasmaz, bölge bazlı teşvik uygulamalarının yeni pakette il bazında düşünülmesini olumlu bulduklarını belirtti.

Nalçabasmaz, yazılı açıklamasında, teşvik paketinin Hatay açısından olumlu yanlarının bulunduğunu, ancak bunun yanı sıra eksikliklerinin de mevcut olduğunu kaydetti.

Hatay'ın bulunduğu 4'üncü bölgenin gerekçelerini bilemediklerini ifade eden Nalçabasmaz, açıklamasında şunlara yer verdi:

"Bölge bazlı teşvik uygulamalarının yeni pakette il bazında düşünülmesini olumlu buluyoruz. Türkiye'nin, dünyanın 10'uncu büyük ekonomisi arasına girme hedefi, cari açığın kapatılması ve iller arası gelişmişlik farklarının kapatılması çalışmalarında teşvik paketinin rolünü önemsiyoruz. Bütün bu teşviklerden faydalanırken Hatay'ın eksikliklerinin ve içerisinden geçmekte olduğumuz dezavantajlı durumun göz önünde bulundurularak düzenlenmesinin önemini vurgulamak istiyorum.

Reklam
Reklam

Hatay'daki organize sanayi bölgelerinde arsa bulunmadığından bu konudaki avantaj aleyhimize dönüşecek. Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) yatırımcı 5'ici bölge avantajını yakalayarak SGK priminden muaf ve vergisini yüzde 50 indirimle ödeyecek. Hatay sınır ili olarak komşu ülkedeki olumsuz şartların etkilediği sektörlere dönük sıkıntıların çözümü konusundaki yollar pakette yer almıyor. Can güvenliği olmadığından yut dışı nakliye araçları sefere çıkamıyor. Bu nedenle ihracatçı malını Ortadoğu pazarına yollayamıyor. İç ve dış turizm yavaşlayınca bu durum da perakende sektörünü vuruyor. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı içerisinde bulunan Hatay'ın 4'üncü, Osmaniye ve Kahramanmaraş'ın 5'inci bölge de bulunması ajans organizasyonlarında rekabeti olumsuz etkilerinin giderilmesi gerekmekte."

Hatay'da arsa talebinde bulunan ve 3 ayda arsa tahsisi alamayan yatırımcıya OSB avantajları olan bir üst bölge şartlarını OSB dışında da alma hakkının tanınması gerektiğini vurgulayan Nalçabasmaz, ayrıca komşu ülkedeki çatışma ortamından etkilenen illerdeki nakliye, ihracat, turizm ve perakende sektörlerinin paketin uygulanma tarihinden önceden başlayarak süregelen kredi, vergi, enerji ve SGK borçlarının yapılandırılması yanında Hatay'da teşvikte sektörlere ait özel avantajların olması gerektiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Nalçabasmaz, paketle ilgili Hatay'ın eksikliklerinin giderilmesini beklediklerini bildirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: