Yeni tohum türleri pamuğun verimini artırdı

Pamuk hasadının başladığı Çukurova’da bölge çiftçisinin alandaki verimini artırmak için çalışmalar yapılıyor. Pamuk, soya ve...

Pamuk hasadının başladığı Çukurova’da bölge çiftçisinin alandaki verimini artırmak için çalışmalar yapılıyor. Pamuk, soya ve mısır tohumu üretimi ve dağıtımı yapan Özbuğday Tarım İşletmeleri ve Tohumculuk firması ‘Beyaz Altın 525 ’ adı verilen yeni bir tür tohumun ekildiği Karataş ilçesine bağlı Yüzbaşı Köyünde üreticilere yönelik “Tarlı Günü” düzenledi. Makineli hasadın yapıldığı tarlada şirketin Genel Müdürü Aykut Özbuğday, tekstil ihtiyacı pamuğun yüzde 80’nin ülkede üretilmesi için gerekli desteklerin verilmesi gerektiğini söyledi. Ülkede yaklaşık 1,6 milyon ton kurulu tekstil sanayi kapasitesinin bulunduğunu anlatan Özbuğday, son yıllarda elyaf pamuk üretim miktarının 400– 500 bin tonlara kadara gerilediğini kaydetti. Bu yıl bazı iyileşmeler nedeniyle rekoltenin 650–700 bin tonları bulmasının beklendiğine işaret eden Özbuğday, “Yine de bu, ihtiyacın yarısını karşılamıyor. Dolayısı ile pamuk üretimi tekstil sanayinin de ayakta kalması için son derece önemli. Güvenilir ham madde kaynağının sağlanabilmesi için pamuk üretiminin asgari yüzde 80’nin yurt içinden gerçekleşmesi gerekir. Bu yönde politikalar üretilip çiftçinin sahiplenilmesi lazım. Bunu yapmadığımız zaman lokomotif sektör denilen tekstil ithalata mahkum edilmiş olur.” dedi. Oluşturduğu katma değere bakıldığında pamuk bitkisinin yetiştirilmesi sürecindeki girdilerin tamamının yurt içi kaynaklardan sağlanabildiğini dile getiren Özbuğday, “Bu artı bir şeydir. Pamuk, sektöründe çalışan insan sayısı, yan sanayi, çırçır ipliğinden tekstile kadar çok önemli endüstriyel bitki haline geliyor.”diye konuştu.
ÇUKUROVA DA PAMUK DEVAM ETMELİ
Çukurova da pamuk bitkisinin devamını sağlamayı hedeflediklerini anlatan Özbuğday, bölgede 10–15 yıl sene öncesinde ortalama 300 kilo alınırken, şimdi 600 kiloya ulaşan verimin elde edildiğini ifade etti. Yağlı tohumlarda da yaklaşık 2 milyar dolarlık bir yağ açığın bulunduğunu vurgulayan Aykut Özbuğday, çiğit, soya ve ayçiçeği ekiminin de teşvik edilmesini istedi.

Reklam
Reklam

MAKİNALI HASAT KAÇINILMAZ HALE GELMİŞ
Pamukta makineli hasadın artık kaçınılmaz hale geldiğinin altını çizen Özbuğday, şunları söyledi: “İşçilik sorunu çok büyük. Bunu aşmak mümkün değil. Dünyada 70–80 yıldır yapılan bir uygulama, bizde son beş yılda hız kazandı. Makineli hasadın avantajı özellikle elyafta yabancı maddelerin girişini ortadan kaldırıyor. Böylece tekstile daha güvenli ham madde girişi sağlanıyor. Elde edilen kütlünün kalitesi daha yüksek oluyor. Aynı zamanda eskiden 40 günde yapılan hasat artık birkaç günde bitiyor. Böylece daha ekonomik de oluyor.” Çiftçilerin makineli pamuk hasadına büyük ilgi gösterdiğini hatırlatan Özbuğday, üreticinin günlerce hasat peşinden koşmak istemediğini belirtti. Özbuğday, mısırın ovada yayılmasının en önemli nedenlerinden birisinin hasat kolaylığı olduğunu sözlerine ekledi. Progen Tohum A.Ş. Bölge Müdürü Mihreç Çetin de geliştirdikleri yerli pamuk tohumu çeşitleriyle yüksek kalite ve verim elde ettiklerini açıkladı.
Geçen yıl fiyatların yükselmesinden olmasından çiftçinin pamuğa yöneldiğine değinen Çetin, 500 dekar olan ekip sahasının 900 binlere yükseldiğini kaydetti. Verim ortalamasının geçen seneye göre yüzde 20 daha yüksek çıktığını belirten Çetin, fiyatların da makul seviyede gitmesiyle çiftçinin pamuk ekmeyi sürdüreceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz