Yeni Türk Lirasının özellikleri

Paradan 6 sıfırın atılmasının ardından 1 Ocak 2005 tarihinde tedavüle sürülecek olan Yeni Türk Lirası banknotlar, 1, 5, 10, 20, 50 ve 100 YTL kupürlerinden oluşuyor.

Merkez Bankası Banknot Matbaası Genel Müdürü Ümit Fındıkoğlu'nun verdiği bilgiye göre, banknotlar arasında en küçük değer olan 1 YTL'nin, tüm banknotlarda olduğu gibi ön yüzünde Atatürk portresi, arka yüzünde ise Atatürk Barajı bulunuyor. Ön yüzünde Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ile Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Sedef Ayalp'in imzalarının bulunduğu 76x156 mm boyutlarındaki 1 YTL banknotun hakim rengi bordo ve mavi...

Reklam
Reklam

5 YTL'nin arka yüzünde Anıtkabir görüntüsü yer alıyor. Ön yüzünde Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ile Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Şükrü Binay'ın imzaları bulunuyor. Boyutları 76x 162 mm olan banknotların hakim rengi yeşilimsi ve kahverengi olarak saptandı.

10 YTL'nin arka yüzünde Piri Reis'in Dünya Haritası bulunuyor. Ön Yüzünde Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ile Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Salih Fatih Özatay'ın imzaları yer alıyor. Boyutları 76x 162 mm olan banknotların hakim rengi kırmızı olarak belirlendi.

20 YTL'nin arka yüzünde Efes Antik Kenti bulunuyor. Ön yüzünde Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ile Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erdem Başçı'nın imzaları yer alıyor. Boyutları 76x 162 mm olan banknotların hakim rengi yeşil...

50 YTL'nin arka yüzünde Kapadokya tasarımı yer alıyor. Ön yüzünde Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ile Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Sedef Ayalp'in imzaları bulunan, 81x 152 mm boyutlarındaki banknotun hakim rengi ise turuncu...

Reklam
Reklam

100 YTL'nin arka yüzünde İshakpaşa Sarayı'nın görüntüsü bulunuyor. Ön yüzünde Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ile Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Şükrü Binay'ın imzaları bulunuyor. Boyutları 81x 158 mm olan banknotların hakim rengi koyu mavi olarak saptandı.

Türkiye'de 1 Ocak 2005 tarihinde tedavüle çıkacak olan madeni para, 1, 5, 10, 25, 50 kuruş ve 1 Yeni Türk Lirası'ndan oluşuyor.

Bütün kuruşların arka yüzünde Atatürk rölyefi yer alıyor.

Tüm diğer gelişmiş ülke banknotlarında olduğu gibi, YTL banknotlarda da görme engellilere yönelik iki temel banknot özelliği bulunuyor, bunlar, banknotların gerçekliğini tespit etmek için kullanılan kabartma baskılar, diğeri de banknotlar arasındaki boyut farklılıkları olarak belirtiliyor.