Üniversiteye giriş sınav sistemi nihayet YÖK başkanı tarafından duyuruldu. Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak açıklanan üniversiteye giriş sınavı, ayrıca Temel Yeterlilik Testi gibi çeşitli kavramlarını da beraberinde getirdi. Her zaman olduğu gibi YKS, diğer üniversiteye giriş sınav sistemi gibi haftasonları gerçekleştirilecek ve ilk oturum cumartesi günü gerçekleşecek. YKS ilk oturum, Türkçe ve matematik testleri, Türk dili edebiyatı-coğrafya 1, matematik, fen bilimleri ve sosyal bilgiler testlerinin yer aldığı ikinci oturuma katılabilecekler. Yabancı Dil sınavı ise aynı hafta sonu pazar günü tek oturumda gerçekleştirilecek ve soru sayısı 80 olacak.
YÖK başkanının da belirttiği gibi ilk sınav yeni üniversite dönemi içerisinde uygulamaya konulacak. Tam olarak YKS ne zaman uygulanacak detayı ile ilgili YÖK, hiç vakit kaybetmeden yeni sınav sistemini uygulamaya koyacak. "Bu giriş sisteminin usul ve esaslarının belirlenmesi YÖK’e has. Ama ÖSYM’nin de bir sınav takvimi var. ÖSYM başkanı ile bu hususu müzakere edeceğiz." açıklaması yapıldı.
Bu sınavın usul ve esasları değil uygulanmasıyla ilgili bir husus. ÖSYM başkanımızla bu husus da masaya yatırdık. Zannederim ki geçen sene yaşanan sıkıntılar bu sene yaşanmayacak. Bir takım güvenlik endişeleri var. Ama bu güvenlik endişeyle sınav konforu arasında bir denge tutturmamız lazım.
YKS SINAVI İLE İLGİLİ OTURUM DETAYLARI
Birinci oturum, 40 Türkçe 40 matematikten oluşan sorular sorulacaktır. Bu sınavın sonucu adayların temel yeterlilik puanını belirleyecektir. Bu test yani temel yeterlilik testi baraj puanlarını belirleyecektir. Puanın en az 150 olması gerekmektedir. 180 ve üzeri puanlı adaylar lisans programlarını seçmeye hak kanacaktır. 200 ve üzeri puanı olanların bu puanı bir sonraki sene için de geçerli olacaktır. 2.oturumda edebiyat coğrafya sosyal bilimler matematik ve fen bilimleri olmak üzere 4 test olacaktır.
Matematik Testinde 3 soru, kısa cevaplı soru olacak. Adaylar sorunun cevabı olan rakamı cevap kâğıdının ilgili alanında yazacak ve kodlayacak. Cevap kâğıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacak. Doğru olarak yazılan ancak, kodlanmayan veya yanlış/eksik kodlanan cevaplar işleme alınmayacak.