Yeni üniversiteye giriş sınavı nasıl olacak? YKS nedir, nasıl bir sistem?

YÖK başkanı yeni üniversiteye giriş sınavı sistemini nihayet duyurdu. YKS sınavı olarak isimlendirilen yeni üniversiteye giriş sınavı sistemi, Yükseköğretim Kurumları Sınavı isiminden kısaltıldı. Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya 1, Matematik ve sosyal bilgiler testleri yer alıyor. Bu yıl ilk kez uygulanacak olan YKS sınav sistemi nedir? İşte yeni üniversiteye giriş sınavı hakkında her şey!

yksYeni üniversiteye giriş sınavı, yeni sistemi ile birlikte belli oldu. YKS olarak adlandırılan yeni üniversiteye giriş sınavı sistemi, İlk oturumda Türkçe ve matematik testlerini yanıtladıktan sonra, Türk dili edebiyatı-coğrafya 1, matematik, fen bilimleri ve sosyal bilgiler testlerinin yer aldığı ikinci oturuma katılabilecekler. Yabancı Dil sınavı ise aynı hafta sonu pazar günü tek oturumda gerçekleştirilecek ve soru sayısı 80 olacak. Sınav ilk kez bu yıl uygulanması planlanıyor. Jet hızıyla kaldırılan eski üniversiteye giriş sınavı, nasıl şekilleneceği merak ediliyordu ve YÖK Başkanı Yekta Saraç, basın mensupları ile yeni üniversiteye giriş sınavı YKS hakkında her şeyi detaylıca anlattı.

Reklam
Reklam

YKS NEDİR, NASIL BİR SİSTEM? YENİ ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SİSTEMİ NASIL ÇALIŞACAK?

Üniversiteye giriş sınavı 12 Ekim 2017 tarihi itibariyle tamamen değiştirildi ve artık öğrenciler YKS olarak adlandırılan yeni nesil bir sınav sistemi ile üniversiteye giriş yapacaklar. Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversiteye giriş sınavı ile ilgili şu bilgilendirmeleri duyurdu; Sınavın adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı. Bütün dikkatimizi ve gayretimizi lise eğitimine tevcih etmemiz lazım. Bu yüzden sınavı bir hafta sonunda bitirmeyi planladık. Türkçe ve matematik bu sınavın temelinde olacaktır. Bu vurgu diğer müfredatın sorulmayacağı anlamına gelmemektedir. Milli eğitim müfredatı esas alınacaktır. Ailelerimiz ve öğrencilerimiz asla tedirgin olmasınlar.

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAVI SİSTEMİ YKS, PUAN SİSTEMİ İLE BİRLİKTE DE DEĞİŞTİRİLDİ

Birinci oturumda 40 Türkçe 40 matematik sorusu sorulacaktır. Bu sınavın sonucu adayların temel yeterlilik puanını belirleyecektir. Bu test yani temel yeterlilik testi baraj puanlarını belirleyecektir. Puanın en az 150 olması gerekmektedir. 180 ve üzeri puanlı adaylar lisans programlarını seçmeye hak kanacaktır. 200 ve üzeri puanı olanların bu puanı bir sonraki sene için de geçerli olacaktır. 2.oturumda edebiyat coğrafya sosyal bilimler matematik ve fen bilimleri olmak üzere 4 test olacaktır.

Reklam
Reklam

Yerleştirmede ön lisans puanlarında temel yeterlilik puanı esas alınacaktır. Lisans puan türünde ise 4 puan türü esas alınacaktır. Sözel sayısal eşit ağırlık ve dil. Temel yeterlilik testinin ağırlığı yüzde 40 olacaktır. Ortaöğretim başarı puanını hesaplanmasına herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir.

YKS İLE İKİNCİ OTURUM NASIL PLANLANDI?

İkinci oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere dört test yer alacak, sorular geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sınavda da müfredata dayalı olacaktır.

Cumartesi günü öğleden sonra gerçekleştirilecek olan ikinci oturumda, 40 adet Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1, 40 adet Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya 2, Felsefe Grubu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi), 40 adet Matematik ve 40 adet Fen Bilimleri sorularından oluşmak üzere dört test yer alacak.

YENİ ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAVI YKS HAKKINDA ELEŞTİRİLER VAR!

Servet Gülsün Şirin (Okan Üniversitesi Aday İlişkileri Müdürü ve Eğitim Uzmanı):

Görünen o ki, yeni sınav sistemiyle ‘çoklu puan’ hesaplamasından vazgeçilerek adayların daha basit ve anlaşılır puan türleriyle tercih yapmaları hedefleniyor. Sınavın ilk aşamasının mart ayından hazirana çekilmesiyle öğrencinin ikinci dönem okuldan kopmasının önüne geçilecek.

Reklam
Reklam

Başarılı da olsa, başarısız da olsa öğrenci sınav hazırlık sürecinden uzaklaşıyordu. Bu sayede uzaklaşmayacak. Meslek yüksekokullarına yerleşmede, kullanılacak puan türünde alan dersleri sorularından vazgeçilerek sadece Türkçe ve matematik sorularıyla değerlendirme yapılması sayesinde, özellikle meslek liseli öğrencilerin lisede edinmedikleri bilgilerden sınanmasının önüne geçilmesi mümkün olacak. Sınavsız geçişin kaldırılmasıyla birlikte bu yıl kontenjanlarda oluşan büyük boşluk gibi problemlerle karşılaşılmayacak. Adaylar sistemdeki bu köklü değişimden doğru şekilde faydalanabilmek için çalışmalarına ara vermeden devam etmeli, istedikleri programları çok iyi belirleyip hedeflerine uygun çalışmalı.