'Yeni Ürün Destekleme Uygulaması Ikinci Ürün Mısırda Mağduriyete Yol Açar'

Bursa Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ürün destekleme uygulamasının...

Bursa Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ürün destekleme uygulamasının ikinci mısır ürün desteklemesinde mağduriyete yol açacağını söyledi.

Ziraat Odası Başkan Hasan Karahasanoğlu, fark ödemesi desteklemelerinin uygulanmasıyla ilgili yapılan değişiklikler ve parsel verim hakkındaki düzenlemelerin çiftçinin mağduriyetini ortadan kaldırmadığını savundu. Karahasanoğlu daha önce yaptıkları açıklamalarda fark ödemesi desteklemesi yapılırken daha önceden kullanılan bölgesel komisyonlar tarafından belirlenen birim alana referans verim miktarları yerine Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanacak verilerinin kullanılmasının neden olacağı sıkıntıları ve yaratacağı mağduriyetleri dile getirdiklerini anımsattı. Daha sonra yapılan değişiklikle TÜİK verilerinin ve uydu görüntülerinin de kullanılarak destek miktarlarının tespiti yönüne gidildiğini anlatan Karahasanoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın açıkladığı yeni sistem, ikinci mısır ürün desteklemesinde mağduriyetin devamına yol açacağını öne sürdü.

Reklam
Reklam

Karahasanoğlu şunları söyledi: “Sistemi incelediğimizde ilçemiz için birçok ürünün verim değerlerinin daha gerçekçi bir noktaya geldiğini görüyoruz. Yalnız ikinci ürün mısır üretimi ile ilgili verim değerleri yine gerçek değerlerden uzak kalmaktadır. Bunun en önemli nedeninin yapılan modellemedeki ufak bir hata yüzünden olduğunu tahmin etmekteyiz. Yapılan modele göre verim değerlerini değişken ve değişken olmayan değerler etkilemektedir. Konumuzu ilgilendiren değişken değerler ise yıllık, aylık ve sezonluk yağış miktarları, sıcaklık değerleri ile buharlaşma değerleridir. Bu noktada ise ikinci olarak gösterilen mısırın modele giren ekim tarihi modelin hesaplayacağı verim değerini ciddi olarak etkileyecektir. Bölgemiz ikinci ürün dane mısır üretimi sanayilik bezelye, soğan ve muhtelif kışlık yem bitkilerin ardından üretilmektedir. Bu nedenle bu mısırların ekimi ile 1. ürün dane mısır ekimi arasında 15-20 günlük bir fark olmaktadır bu da ciddi verim kayıplarına neden olmamaktadır hatta belirli senelerde birinci ürün üretimlerine göre daha iyi verimler alınabilmektedir. Bahsedilen verim kayıpları buğday vb. hububatların hasadından sonra yapılan ekimlerde olmaktadır.”

Reklam
Reklam

Destek prim ödemelerinin söz konusu değerler üzerinden yapıldığında bölge çiftçilerinin ikinci ürün dane mısır üretiminden önemli miktarda prim kayıplarına neden olacağını söyleyen Karahasanoğlu, bu durumun yaratacağı olumsuzlukları şöyle sıraladı:
-Desteği azalan üreticiler ikinci ürün olarak silajlık mısır üretimini tercih edebilirler (bu ürünün desteklemesi verime bağlı olmadığından) bu nedenle önemli dane mısır tüketimi yapılan bölgemizde dane mısır arzının düşmesine sebep olabilir.
-Bazı çiftçilerimizin birinci ürün olarak ektikleri ve hiçbir desteklemeden yararlanamadıkları bezelye ve soğan gibi ürünlerini ÇKS kayıtlarına beyan etmeyerek ürettikleri ikinci ürün mısırları birinci ürün olarak gösterebilirler bu da ÇKS sisteminden sağlıklı veri toplanabilmesini engelleyebilir
-Birinci ürün olarak yem bitkileri yetiştiren çiftçiler yaşadıkları prim destekleri kayıpları yüzünden (aldıkları yem bitkileri desteği bu kaybı telafi edemeyecektir) bu üretimi bırakabilirler. Özellikle son yıllarda bölgemizde bulunan hayvan sayısının arttığını ve kaba yemde yaşanan sorunları göz önünde bulundurursak bölge hayvancılığı için ciddi olumsuzluklara yol açabilir.
- Bölgemiz önemli tohumluk mısır üretimi yapılan sahalardan birisidir. İzolasyon sahalarını belirlenmesi ile birlikte bazı üreticiler kendilerine söylenen zaman izolasyonuna uymaktadırlar ve ikinci ürün dane mısır yetiştirmek zorunda kalmaktadırlar. Bu durumda bu üreticilerimiz ciddi ekonomik kayıplar ile karşı karşıya kalacaklardır.
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Bakanlığımızdan ricamız yukarıdaki hususları dikkate alarak yapmış oldukları modeldeki basit hatayı gidererek yaşanabilecek bu olumsuzlukları engellemesidir. Bunun için bezelye, muhtelif yem bitkileri, soğan vb. ürünlerden sonra mayıs ayı içinde ekilen dane mısırları başka bir kategoride değerlendirilmesi gerekmektedir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: