"Yeni yasa ölü doğdu"

TEL AVİV (İHA) - Anakara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, kredi kartlarıyla ilgili çıkacak yeni yasanın sorunlara çözüm olmayacağını söyledi.

ATO Başkanı Sinan Aygün, İsrail-Türk İş Konseyi tarafından İsrail'de yılın işadamı seçilen Ahmet Reis Yılmaz'ın ödül törenine katıldı.

Kredi kartlarıyla ilgili çıkacak yeni yasa konusunda medyaya açıklamalarda bulundan ATO Başkanı Sinan Aygün, "Yeni çıkacak yasa ölü doğan bir yasadır. Sorunun yüzde 85-90'nı faizlerin yükselmesidir. Ancak buna bir sınırlama getirilmiyor" dedi.

Reklam
Reklam

Birikmiş kredi kartı borçlarının toplamı 1.2 katrilyon lira olan 800 bin kişinin ev eşyalarının haciz vaziyette olduğunu belirten Aygün, buna bir çözüm getirilmesinin gerekli olduğunu söyledi.

Bankaların faiz uygulamalarını keyfi olarak değerlendiren Aygün, "Bankaların faiz oranı şu anda yüzde 60 ile yüzde 160 arasında, bu da ortalama yüzde 97 kredi kartı faizi demektir. Türkiye'de enflasyonun yüzde 5'lere düştüğü memura yüzde 5 zam verildiği, devletin yüzde 15 ile borçlandığı, vatandaşın mevduatına yüzde 13 faiz uygulandığı ortamda bankaların yüzde 100 faizi bir soygundur. Bu nedenle bu yasa ölü doğmuş bir yasadır. Bu yasanın ruhu kredi kartı faizlerinin yüksekliğidir. Yeni yasa, sorunun yüzde 1-2'lik kısmını kapsıyor. Eğer bu yasayla faizlere düzenleme getirilmezse bu yasayı çıkarmasınlar. Bakanlar Kurulu ve Meclis'i meşgul etmesinler" diye konuştu.

Aygün, çözümün ne olduğu şeklindeki soruyu da şu cevabı verdi: "Tüketici kredilerine uygulanan faizi uygulasınlar. 36 ay vade yapsınlar. Türkiye'de ev kredisine yüzde 1.20 faiz ve 20 yıl vade yapıyorlar. O para da bu, para değil mi? Vatandaşa verirken 20 milyona yüzde 100 faiz alıyor. Eve verirken yüzde 15 alıyor. Bu adamlar hem para istiyorlar hem de 20 yıl vade yapıyorlar. Tüketici kredilerini biriken paralar için tüketici kredilerinin formasyonunu uygulasınlar. Konut kredilerine uygulanana faizi uygulasın ve 2 yıl vade yapsınlar ve bu borç bitsin. Yoksa vatandaş bankada rehin kalmış vaziyette"

Reklam
Reklam