Yeni yasama yılı resepsiyonu

TBMM (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, Katalonya'daki referandum gerginliğine ilişkin, "Kuzey Irak'ta karşı çıktığımıza göre, burada da karşı çıkmak normal. İşin arka planını incelemek lazım, erken kanaat oluşturmak yanlış olur. En önce tepki vermesi gereken AB ülkeleri; onların hepsi bir devlet olduğu için bakalım ne tepki veriyorlar. Biz komşumuz için tepkiyi verdik. Onlar da kendi komşuları için tepki versinler görelim." dedi.

Yıldırım, Meclis Tören Salonu'nda düzenlenen Yeni Yasama Yılı Resepsiyonu'nda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Reklam
Reklam

Başbakan Yıldırım, Katalonya'daki referandum gerginliğine ilişkin soru üzerine, "Kuzey Irak'ta karşı çıktığımıza göre, burada da karşı çıkmak normal. İşin arka planını incelemek lazım, erken kanaat oluşturmak yanlış olur. En önce tepki vermesi gereken AB ülkeleri; onların hepsi bir devlet olduğu için bakalım ne tepki veriyorlar. Biz komşumuz için tepkiyi verdik. Onlar da kendi komşuları için tepki versinler görelim." diye konuştu.

- Kuzey Irak'taki gayrimeşru referandum

Yıldırım, "Kuzey Irak'tan bir geri adım söz konusu olur mu Türkiye'nin beklentisi nedir?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Bizim beklentimiz şu. Öyle burnunun doğrusunda aklına gelip oradaki yöneticilerin, orada yaşan Kürtlerin, Türkmenlerin, Arapların mutabakatını almadan verdikleri karar tamamen kişisel ikbal ve ihtiras kararıdır. Bu karar bölgeye huzur, refah esenlik getirmez, daha fazla sıkıntı, gözyaşı, kaos getirir.

Yapılacak iş bellidir. Irak Hükümeti ile otursunlar, anayasanın belirlediği çerçeve içinde, Kuzey Irak yönetiminin hakkı, hukuku neyse bunlar garanti altına alınsın. Bu konuda biz de destek veririz. Böylece bu iş tatlıya bağlanmış olur. Aksi halde bu meselenin yönetilmesi gittikçe zorlaşıyor. Dünyada kamuoyu desteği olmayan bir iş. Bunun ötesi, etrafında sınır komşusu olan ülkeler, İran, Türkiye, Suriye... Bugün Suriye böyle ama o bile bu haline rağmen karşı. Dolayısıyla etrafı çepe çevreçevrilmiş. Merkezi Hükümet karşı. Burada yaşayan milyonlarca insana yapılan bu iş reva mıdır? Değil. Hala şanslarının olduğunu düşünüyorum."

Reklam
Reklam

Başbakan Yıldırım, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile yüz yüze görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin soru üzerine, ileride yüz yüze bir görüşme gerçekleştireceklerini dile getirdi.

"Ortak operasyondan bahsediliyor?" sözü üzerine Yıldırım, meselenin çözümü için birinci derece sorumlu ülkenin Irak olduğunu, adımları onların atması gerektiğini, ortak sorumluluk olan yerde de Irak'ın açıkça destek istemesi gerektiğini söyledi.

Resmi ve yazılı talep üzerine bir başka ülkenin topraklarında faaliyet yapabileceklerini anlatan Yıldırım, "Bizin tercihimiz birinci derecede askeri tedbir değil. Diplomatik, siyasi ekonomik yönden bu meseleler çözülebilir. Bunun için de Türkiye olarak inisiyatif almaya hazırız." dedi.

Başbakan Yıldırım, "Irak Merkezi Hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi yeniden masaya oturursa, garantör ülke talebi olursa Türkiye buna evet der mi?" sorusuna, "Varsayımlar üzerine sonuç inşa edilmez. Ortadaki durum belli. Bir referamdum yapıldı, bu referandumu kimse tanımıyor. Türkiye de İran da dahil dünyanın birçok ülkesi bu referandum 'Yok hükmünde' diyor. Kendileri de 'Bu referandum bizim bağımsızlık ilan edeceğimiz anlamına gelmiyor" diyor. Ne için yaptınız? 'Merkezi Hükümet ile elimizi güçlendirelim, pazarlık yapalım...' Buyursunlar başlasınlar. Irak, İran, Türkiye bu konuda desteğe hazır. Uluslararası kamuoyunun da buna karşı çıktığı yok. Pekala sorun büyümeden çözülme imkanı var."

Reklam
Reklam

Referandum sonrası Barzani yönetimi ile temas olup olmadığına ilişkin soru üzerine Yıldırım, "Yok, öncesinde oldu ama sonrasında olmadı." ifadesini kullandı.

Başbakan Yıldırım, 15 Temmuz'daki darbe girişiminde hasar gören Meclisteki makamını bugün ilk kez kullanmasına ilişkin ise "O odalar herkesi yorar, kimler geldi, kimler geçti. Yıkıldıktan sonra yapılmış, arkadaşların eline sağlık. Yıkılan yerler yapılıyor da kaybedilen canlar geri gelmiyor" dedi

Yıldırım, Meclisteki makam odasında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile görüştünü de kaydetti.

- TEOG düzenlemesi TEOG düzenlemesine ilişkin Yıldırım, "Her şey anlatıldı, çeşitli öneriler çalışıldı. Yakın zamanda Bakanlar Kurulunda Milli Eğitim Bakanımız sunumunu yapacak ve son şekli verilecek." dedi.Yıldırım, "Yarın Bakanlar Kurulu'nun gündemine gelir mi?" sorusuna, "Hayır, gelmez." dedi.

Başbakan Yıldırım, "Bölgedeki durumla ilgili liderler zirvesi gibi bir şey olur mu?" sorusu üzerine, bu konuda tezkere öncesi görüştüklerini, gerekirse yine görüşeceklerini, milli menfaatler, memleket meselesi söz konusu olunca siyasetin ikinci planda olduğunu vurguladı.

Reklam
Reklam

- Seçim barajı "Bu dönemde seçim barajıyla ilgili düzenleme görebilecek miyiz?" sorusuna Yıldırım, "Henüz bir içerik konuşmamız söz konusu değil. Şu anda tarama yapılıyor, hangi yasalarda mecburi değişiklik yapılacak bunlar tespit ediliyor. Bunlar üzerinde çalışmaya gidilecek. Gerek Seçim Kanunu gerek Siyasi Partiler Kanunu konusu apayrı bir konu. O tüm partilerin bir anlamda istişaresiyle yapılacak bir iş. Tek başımıza bizim düşünüp yapmamız zaten doğru olmaz." cevabını verdi. Yıldırım, uyum yasalarıyla ilgili hazırlıkların da devam ettiğini, bu yasama yılında düzenlemelerin peyder pey geleceğini sözlerine ekledi.