“Yeni yılın ilk günü 3 litre su için” önerisi

ANKARA (ANKA) - Yılbaşı akşamları birbirinden çeşitli lezzetlerden oluşan sofralar hazırlanırken, İİyi dileklerle hazırlanan bu ziyafet sofralarında, yüksek enerjili ve yağlı besinlerin ağırlıkta olması ertesi gün bazı sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olabiliyor. Memorial Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Emine Yüzbaşıoğlu, hem yılbaşı gecesini güzel geçirmek hem de yeni yıl sabahına sağlıklı bir şekilde uyanmak için önerilerde bulundu.

-KAHVALTI YAPMADAN GÜNE BAŞLAMAYIN-

"Yılbaşı gününe diğer günlerde olduğu gibi sağlıklı bir kahvaltıyla başlanmalı, ara öğünler tüketilmelidir" diyen Yüzbaşıoğlu, şu açıklamalarda bulundu:

Reklam
Reklam

"Akşam çok fazla yiyeceğim düşüncesi ile bütün gün aç kalmak doğru bir yaklaşım değildir. Kahvaltıda 1-2 dilim peynir, az yağlı omlet veya haşlanmış yumurta, söğüş sebzeler ile tam buğday veya çavdar ekmeği tüketilebilir. Bunların yanı sıra 1 porsiyon meyve ve 1 bardak süt ilavesi ile güne enerjik başlamak mümkündür. Ayrıca sabah tüketilecek 4-5 adet zeytin, besin çeşitliliğini artırmış olur. Öğle yemeğinde ise salata veya zeytinyağlı sebze ve yoğurt ile 1-2 dilim tam tahıllı ekmek tüketmek kişiyi yılbaşı akşamına hazırlayacaktır.

-HİNDİNİN FIRINLANARAK PİŞİRİLMESİ SAĞLIKLI BİR TERCİH-

Sofralar zeytinyağlı ve yoğurtlu mezeler ile salatalarla süslenmeli, yağlı ara sıcaklardan kaçınılmalıdır. Hindi, yılbaşı için olmazsa olmazların içinde yer alırken fırınlanarak pişirilmesi uygun bir tercihtir. Beraberinde servis edilecek garnitür olarak glisemik indeksi yüksek patates püresi veya pirinç pilavı yerine, glisemik indeksi düşük olan bulgur pilavı tercih edilmeli; pilav et suyu veya tavuk suyuyla pişirilmemelidir.

Reklam
Reklam

-YEMEĞİN ÜSTÜNE HEMEN TATLI YEMEYİN-

Yılbaşı gecesinde tatlı türü olarak; ayva tatlısı, kabak tatlısı, sütlaç, kazandibi ve dondurma gibi hafif meyve tatlıları veya sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Yemek ve içeceklerle alınan fazla kalorinin üzerine yenilen ağır tatlılar; tansiyon, kalp ve sindirim problemlerine yol açacaktır. Tatlı, yemekten en az 2 saat sonra tüketilmelidir.

-KURUYEMİŞ TÜKETİMİNİZİ SINIRLANDIRIN-

Kuruyemiş olarak leblebi ve kuru üzümü bol; fındık, fıstık, badem gibi yağ içeriği yüksek olan kuruyemişlerin az olduğu bir karışım tercih edilmelidir. Tüketirken miktarı kontrol edilmeli, fazla tüketimden kaçınılmalıdır. Alternatif olarak, az yağlı patlamış mısır da yenebilir.

-YENİ YILIN İLK GÜNÜ YAKLAŞIK 3 LİTRE SU TÜKETMEYE GAYRET EDİN-

Yılbaşının ertesi gününe egzersiz yaparak başlamak kişinin kendisini zinde hissetmenizi sağlayacaktır. Açık alanda yürüyüş yapmak, iyi bir seçenek olabilir. Ardından hafif, düşük kalorili bir kahvaltı ile metabolizmayı çalıştırmak mümkündür. Ayrıca gün boyunca 3-3,5 litre su içmeye gayret edilmelidir. Mideyi rahatlatmak için ertesi gün taze meyve ve sebze tüketimine de özen gösterilmelidir." (ANKA)

Reklam
Reklam

(HM/ÖZK)