Yenice’nin Belde Kalma Mücadelesi

Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı Yenice Beldesi, yeni Büyükşehir Belediyeleri Yasa Tasarısı ile belde statüsünü kaybederek...

Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı Yenice Beldesi, yeni Büyükşehir Belediyeleri Yasa Tasarısı ile belde statüsünü kaybederek bir mahalleye dönüşecek. En azından belde kalmak için 5 binin üzerinde imza toplayarak Ankara’ya sunan Yenice Belediye Başkanı Ali Kuru, “İlçe olmayı beklerken belediyemizi de kapatıyorlar. Yenice sahipsiz, kimliksiz, hizmetsiz kalacak” dedi.

İlçe olmayı beklerken, yeni çıkacak Büyükşehir Belediyeleri Yasa Tasarısı ile belediyelerinin kapatılmasıyla karşı karşıya kalan Yenice beldesi halkı, Mersin-Adana arasında önemli bir geçiş noktası olan, sınırlarında barındırdığı onlarca büyük sanayi kuruluşu ve Çağ Üniversitesi ile gündüz nüfusu 25 bini bulan, 2. Dünya Savaşı sırasında Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile İngiltere Başbakanı Winston Churchill görüşmesine ev sahipliği yaparak tarihe geçen Yenice Beldesi’nin bir mahalleye dönüşmesinin önüne geçmek için mücadele veriyor.

Reklam
Reklam

Yenice’nin CHP’li Belediye Başkanı Ali Kuru, CHP’nin yeni İl Başkanı Mehmet Faruk Akar’ı ziyareti sırasında belde kalma mücadelelerini İHA muhabirine anlattı. Yeni Büyükşehir Belediyeleri Yasa Tasarısı ile Büyükşehir sınırının il sınırına genişleyeceğini ve tüm beldelerin kapanarak, tüm köylerle birlikte bağlı olduğu ilçenin mahallesi konumuna dönüşeceğini belirten Başkan Kuru, bunlardan birinin de Yenice olacağını kaydetti. Yenice beldesinin özelliği olan bir belde olduğunu vurgulayan Kuru, “Bu fiziken de böyle. Çünkü Yenice çok göç aldı ve hızla büyüdü. Şu andaki nüfusu 8 bin 825 yerleşik merkez. 18 köy bağlı, arazisiyle birlikte, bunlarla birlikte nüfusumuz 17 bin. Ayrıca, gündüz nüfusu 4 bin olan Çağ Üniversitesi var. 40 civarında büyük sanayi kuruluşu var ve bunların her gün gelip giden çalışanı var. 3 tane Türkiye’nin en büyük çiçek serası Yenice’de; tuğla, alçı fabrikaları, büyük sanayi tesisleri Yenice’de mevcut. Bunların yanında 400 civarında irili ufaklı maliyeye kayıtlı esnafımız var. Beldemiz Doğu ve Güneydoğu’dan göç aldı. Şu anda çadırda yaşayan bin 500 nüfusumuz var. Tüm bunlara bir belediye olarak hizmet ediyoruz ve Yenice Belediyesi’nin bunlara hizmeti yetmiyor” diye konuştu.

Reklam
Reklam

“İLÇE OLMAYI BEKLERKEN BELEDİYEMİZ KAPANIYOR”

Tüm bu özellikleri ile Yenice’nin aslında ilçe olması gerektiğinin altını çizen Kuru, hükümetten, en azından belde kalabilmek için sağduyu beklediklerini dile getirerek, şunları söyledi: “Biz tam tersine Yenice’nin ilçe olmasını beklerken, Yenice Belediyesi’nin kapanması, Yenice’yi sahipsiz, kimliksiz, hepsinden de önemlisi hizmetsiz bırakacak. Bunlardan mahrum olmamak için biz Yenice Belediyesi’nin kapanmaması gerektiğini söylüyoruz. Çünkü insanlarımızın mutluluğu öncelikle hedefimiz. Hükümetimizin hedefinin bu olduğunu düşünüyoruz. Hükümetin de sağduyulu davranarak Yenice’nin bu gerçeğini görüp, bunu kabul edeceğini umuyoruz.”

Belde kalabilmek için verdikleri mücadeleyi de anlatan Belediye Başkanı Kuru, bu konuda öncelikle halkı bilgilendirerek bir imza kampanyası düzenlediklerini ve Yenice’yi her yönüyle tanıtan “Yenice, Belediyesinin Kapanmasını İstemiyor” adıyla bir dergi çıkardıklarını söyledi. “Çukurova’nın kalbi Yenice’de atıyor. Yenice ilçe olmak istiyor” diyen Kuru, Yenice’nin ilçe olması ve belediyenin kapanmaması gerektiğini Kaymakamlık aracılığıyla İçişleri Bakanlığı’na sundukları bilgisini verdi. Ayrıca başta Mersin milletvekilleri olmak üzere Adana ile Doğu-Güneydoğu’dan yoğun göç aldığı Şanlıurfa milletvekillerine dertlerini anlattıklarını ifade eden Kuru, şöyle devam etti: “İmza kampanyasında 3 gün içerisinde 5 bin 200 civarında imza topladık. Bunları Mersin Valiliği aracılığıyla İçişleri Bakanlığı’na, Cumhurbaşkanlığı’na ve Başbakanlığa sunduk. Bölgemiz milletvekili ve bakanımız olması itibariyle başta Ekonomi Bakanlığı’na olayın gerçekliğini anlattık. Tüm siyasi parti genel merkezlerine gittik. AK Parti, CHP, MHP, BDP bölge milletvekilleriyle bizzat ben görüştüm Meclis’te. Onlara durumu raporla birlikte sunduk. Hepsinin ortak görüşü, gerçekten Yenice’nin özellikli bir yer olduğu ve belediyesinin kapanmaması, tam tersine ilçe konumunda bir yer olduğu idi.”

Reklam
Reklam

“HİÇ OLMAZSA KAPATILMASIN”

Yenice’nin gelişmeye açık bir belde olduğuna ve ilerleyen yıllarda potansiyelinin artacağına da işaret eden Kuru, şu anda Yenice’de Çukurova Bölgesel Havalimanı ve Lojistik Köy olmak üzere iki tane Hükümet tarafından yapılan büyük yatırım olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı: “Yenice Lojistik Köyü önümüzdeki yıl bitiyor ve mevcut nüfusun üzerine bin 500 nüfus gelecek. Havaalanı inşaatı başladı, 20 ayda bitecek, 2 bin 500 nüfus öngörülüyor. Bu her iki büyük yatırım da Yenice’nin sınırları içerisinde. Böylesi büyük yatırımların olacağı ve mevcudu da anlattığım şekilde olan bir beldenin kesinlikle dışarıdan yönetilecek bir belde olduğunu düşünmüyoruz. Demokrasinin zaten özü gereği de yerinde yönetilmesi gereken ve bu özellikleri gereğince de Yenice’nin buna layık, kapatılmaması gereken bir belde olması gerektiğini düşünüyoruz. Kapatılmamasını istiyoruz ve Yenice’nin tam tersine ilçe olması gerektiğini düşünüyoruz. Hiç olmazsa kapatılmasın.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz