''Yeniden yargılama'' kararına ret

Şırnak'ta Köy Hizmetleri'nde işçi olarak çalışırken terör örgütü PKK adına örgütsel faaliyetlerde bulunduğu iddiasıyla 1992 yılında yakalanıp ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Leşker Acar ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği "yeniden yargılama" kararı Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce reddedildi.

Şırnak'ta Köy Hizmetleri'nde işçi olarak çalışırken terör örgütü PKK adına örgütsel faaliyetlerde bulunduğu iddiasıyla 1992 yılında yakalanarak yargılandıktan sonra ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Leşker Acar'la ilgili AİHM tarafından "yeniden yargılama" ile ilgili karar verildi. AİHM'nin kararı üzerine bugün Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde duruşma yapıldı.

Reklam
Reklam

Savcı Muammer Özcan, "Uluslararası sözleşmelerin yürütmeyi ve yargıyı bağlayacağı hususu tartışılmazdır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile 4793 sayılı yasanın geçici 1. maddesinin çelişmesi karşısında sözleşme hükümlerine öncelik tanınarak yeniden yargılama talebinin kabul edilerek davaya devam edilmesi ve tanıkların dinlenmesine karar verilmesi talep olunur" dedi.

Savcının bu taleplerini reddeden mahkeme bu kez mütalaasını vermesini istedi. Yargılamaya devam edilerek tanıkların dinlenmesini talep eden ve Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasını isteyen Savcı, talepleri reddedildiği için bu kez 4793 sayılı yasanın geçici 1. Maddesi'nden dolayı yeniden yargılama talebinin reddini istedi.

Mahkeme kısa bir aradan sonra, tanıkların dinlenmesi talebini reddetti. Araştırılacak başka bir hususun kalmadığına karar veren mahkeme, davanın bittiğini açıkladı.