Yenidoğan Bakımı ve Emzirme

Başa dönelim: Yeni doğan bebeğinizin bakımı..

Emzirme döneminin verimli olmasını sağlayan en önemli şey hamilelik döneminde hazırlanmaya başlamaktır.

Emzirme doğal bir şeydir ancak iç güdüsel değildir. Emzirme sınıflarına katılarak göğsünüzde bebeğinizi emzirmenin güzel yanlarını öğrenebilirsiniz. La Leche Leagueanneden anneye desteğinin paha biçilmez olduğunu kanıtlamıştır. Bu buluşmalarda diğer annelerle tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz ve emzirme sanatı hakkında daha fazla bilgi sahibi olursunuz.

Erken Başlama

Bebek doğumundan sonra en kısa zamanda emzirmeye başlanmalıdır. Araştırmalar doğumdan sonraki iki saat bebeğin uyarılmış olduğunu ve çok güçlü emme refleksi gösterdiğini kanıtlamıştır.O an bebeğiniz kollarınızdaki rahatlığa sahip olmak için isteklidir. Göğsünüzü emer ve sütü ilk kez tadar. Bu erken beslenmenin çok önemli etkileri vardır ve emzirme dönemi için iyi bir başlangıç olur. Düzenli emzirme iyidir ancak eğer bebeğiniz emmeyi reddediyorsa yada şartlar olanak vermiyorsa, hevesiniz kırılmamalı. Bu dönemde sorun yaşayan annelerin büyük bir kısmı ilerde mükemmel ilişkiler oluşturuyor. Bu yeni yeteneği geliştirmeleri için bebeğinize şans tanıyın.

Reklam
Reklam

Kısa süre için hastanede kaldığınız dönemde bebeğinizi odanızda tutarak emzirme alıştırmaları yapmaya özen gösterin. Hastanede olduğunuz dönem emzirmenizin gelişmesine katkıda bulunur. Eğer sorun yaşarsanız hastanenin Laktasyon (Emzirme) Uzmanına, OB ‘ye yada pediyatristinize danışın. Hastanedeyken ilgilileri bebeğe dışardan besin yada sakinleştirici vermemeleri konusunda uyarın. Bu tip besinler bebeğinizin emzirmeyi yeni öğrendiği bu dönemde kafasını karıştırır.

Bebeğinizi Erken Ve Sık Emzirin

Bebeğinizi 2-3 saatte bir emzirmeye çalışın. Bebeğinizi sık emzirmeniz göğsünüzün yumuşaklaşmasına ve daha kolay kavranabilmesine olanak sağlar, ve göğüslerdeki şişliği engeller yada azaltır. Bebeğinizin aç olduğunda ki hareketlerini—emme sesi ve/yada dudak hareketlerini, uyku sırasındaki göz hareketlerini ve değişmelerini takip edin. Çok aç bir bebeği göğüste tutamak güçtür. Sık emzirme sütün üretimini arttırır. Bebeğinizi ne kadar çok emzirirseniz o kadar fazla süt üretirsiniz.

Emzirme Pozisyonları

Reklam
Reklam

Eve geldiğinizde emzirmek için kendinize rahat bir yer bulun. Bazı anneler için bebeği yatakta emzirmek sorun yaratır. Eğer böyle bir probleminiz olursa kendinize rahat bir sandalye bulun. Belinizi ve kollarınızı yastıkla destekleyin. Ayaklarınızı yerden yüksekte tutun( kalınca bir telefon defteri işinizi görür) ve dizlerinizi hafife kaldırın. Bebeğinizi göğsünüzle aynı seviyede tutun ( yine yastıklar bebeğinizi kaldırmada size yardımcı olur). Bebeğiniz ve sizin için emzirme süreci böylelikle rahat geçer. Eğer oda soğuksa ince bir battaniyeye sarının. Ten tene temas bebeğinizi etkiler ve erken beslenmede bebeğinizi uyarır.

Bebeğinizi kavrayarak emzirme her ne kadar en iyisi olsa da, sizin için rahat olan pozisyonu belirleyin. Bebek kendisini güvenli hissettiği sürece en iyi sonuç alınır.

Kavrayarak tutarken bebeğinizi göğüs seviyesinde yatırın ve ellerinizle bebeğinizin omzuna destek verin. Ancak kafasından tutmayın. Bebeğin vücudunun düzgün bir şekilde uzanıp uzanmadığını kontrol edin.

Beşik tutuşu için bebeğin kulağından kalçasına kadar düz durmasını sağlayın. Göbek- göbeğe olmalısınız. İhtiyaç duyarsanız yastık yardımıyla bebeğinizi göğüs seviyesine kaldırın. Baş parmakla C tutuşunu kullanarak göğüs uçlarınızı dudaklarına değdirin ve ağzını açmasını sağlayın. Eğer bebeğiniz verimli bir şekilde ememiyorsa, yada siz rahatsızsanız parmağınızı ağzına sokarak emzirmeye ara verin. Eğer gerekliyse bebeğinizi sakinleştirdikten sonra devam edin.

Reklam
Reklam

Düzgün bir pozisyonda bebeğin burnu göğsünüze değer. Dolayısıyla bebeğinizin nefes alması için bir yol düşünmenize gerek yoktur. Eğer duruş doğru ise bebek etkili bir şekilde emer ve siz de travmadan kurtulursunuz.

Bazen doğru yada yanlış pozisyonlar dışardan çok farklı gözükmez ancak fark hissedilir. Özellikle ilk haftalarda olmak üzere emzirme çok rahat olmalıdır. Acı yanlış pozisyonun bir göstergesidir.

Zamanlama

Bebeğinizin öncelikle bir göğsünüzü diğerini vermeden içmesine olanak sağlayın. Bu büyümesinde çok önemli olan zengin sütü içmesini sağlar. Bebeğinizin rahatlamış ve tatmin olmuş olduğuna karar verdikten sonra emzirmeyi bırakın. Bebeğinizi 24 saat içinde 8 ile 12 defa emzirin. Süt kolay sindirilir ve bebeğinizin son emzirmeden sonraki bir buçuk saat içinde acıkmamasını sağlar.

Ne Kadarı Yeterlidir?

Bir çok anne bebeğinin yeterli sütü alıp almadığını merak eder. İlk haftalarda bebeğinizin tuvalete çıkışlarını takip edin. Bebeğiniz günde 6 ile 8 arası bezini ıslatır ve 2 kez bağırsak hareketi gerçekleştirir. Bu sayı süt alımı arttıkça üçe ulaşır. İlk altı ay süresince ortalama kilo alımı haftada 4 ile 8 ons'tur.

Reklam
Reklam

Rahatlama

Doğum sonrası süreçte inanılmaz değişiklikler olur. Bebeğinizle ilgilenirken ve emzirirken rahat hissetmeye başlamanız birkaç haftanızı alır. Dışarıda geçirdiğiniz zamanı minimum hale getirirseniz alışmanız kolaylaşır. Siz ve bebeğiniz mükemmel bir emzirme ilişkisi oluşturacaksınız. İyi hazırlanma, bilgi ve destek ile bir çok aile doğum sonrası dönemi en az zorlukla geçirir.