Yenidoğan İçin Tarama Testleri

Bu taramalarla bebeğinizin sonradan gelişebilecek zeka problemlerini önleyebilirsiniz.

Bu taramalarla bebeğinizin sonradan gelişebilecek zeka problemlerini önleyebilirsiniz.Metabolik hastalık taraması

Halk arasında bu testlere zeka testi dense de, kesinlikle zeka taranmamaktadır. Yenidoğan bir bebeğin beyni henüz gelişmediğinden doğar doğmaz zekası ölçülemez. Bu taramalarla ancak hastalıklara bağlı sonradan gelişebilecek zeka problemleri engellenebilir. Tarama testi, tüm yenidoğanlara uygulanır. Peki ya metabolik hastalık ne demek? Şeker, yağ ve proteinlerin sindirimi ciddi metabolik basamaklar içerir. Eğer bu basamaklarda aksama olursa birtakım ara maddeler birikir. Bu artmış ara metabolik maddeler bir damla kanda taranabilir.

Reklam
Reklam

Bebeğin en az 48 saat beslenmiş olması, bu testlerin sonucunu daha güvenli kılar. Eğer bu ara maddeler artmış bulunursa şüphelenilen hastalığın direkt testleri yapılmalıdır. Tarama yapılan bir diğer hastalık da tiroit bezinin çalışmaması durumu, yani doğumsal hipotiroidizmdir. Tiroid hormonu ilk yaşta zeka gelişimi için son derece önemlidir. Tedavisi altında basittir. Günde bir kere bebeğe tiroit hormonu verilir ve doktor onaylamadan kesinlikle ilaç kesilmez. Sağlık Bakanlığı son yıllarda devlet hastanelerinde de tiroit taramasını başlatmıştır.

İşitme tarama testi

Tarama yoluyla her bebeğe doğduktan sonra işitme testi yapılmalıdır. Son 10 yılda gelişmiş ülkelerde bu test rutin hale gelmiştir. İşitme testi son derece kolay bir teknikle bebeklere yapılabiliyor. Ülkemizde yaklaşık 2000-2500 doğumda bir, doğumsal işitme kaybına rastlanıyor. İşitme kaybı olan bebekler ilk aylarda saptanamıyor. Kendi anne-babası bile 1.5 yaşına kadar anlamayabilir. Bu nedenle tarama çok önemlidir. Eğer bebek duyamıyorsa işitme cihazı ile destek verilmelidir.

Reklam
Reklam

Sorun iç kulakta ise operasyonla 7-9. aylarda iç kulak cihazı yerleştirilebilir. İyi bir işitme taraması programıyla, işitme kaybına bağlı zeka özrü önlenebilir. Eğer bebeğin doğduğu hastanede tarama yapılmamışsa en kısa zamanda bu test mutlaka yaptırılmalıdır. Özellikle ailede sağırlık, bebeğin kulağında, damağında yapısal problemler varsa veya bebek erken doğmuşsa işitme durumu taranmalıdır.