Yenilenebilir enerjide 2020 hedefi yüzde 25

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi içerisindeki...

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi içerisindeki payının 2020 yılında en az yüzde 25 olmasını hedeflediklerini açıkladı.
Köktaş, Konya Sanayi Odası’nın (KSO) yayın organı Lonca Dergisi’ne enerji piyasasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Köktaş, Türkiye’nin 2030 yılı enerji ihtiyacı için farklı senaryolar oluşturduklarını belirtti. Köktaş, 2030 yılına kadar Türkiye’nin enerji alanında 250-310 milyar lira arasında bir kaynağa ihtiyacının olduğunu tespit ettiklerini, petrol, doğalgaz ve LPG gibi diğer kaynaklar da dahil edildiğinde bu miktarın çok büyük rakamlara ulaşacağını bildirdi.
Türkiye’nin 2030 yılında 85 milyon nüfusa ulaşacağını hatırlatan Köktaş, önümüzdeki 15 yıl boyunca hangi kaynaklardan ne ölçüde yararlanılacağına yönelik hedefleri belirdiklerini kaydetti. Köktaş, yenilenebilir enerji kaynaklarının hızla artan elektrik enerjisi üretimi içerisindeki payının 2020 yılında en az yüzde 25 düzeyinde olmasını hedeflediklerini anlattı.
Türkiye’nin güneş enerjisi bakımından dünyanın bir çok ülkesine göre avantajlı durumda bulunduğunu ifade eden Başkan Köktaş, “Güneş radyasyonunu yılık metrekare başına bir 650 kWH’den fazla olan yerler ‘en iyi alanlar’ olarak kabul edilmektedir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız tarafından hazırlanan Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlası çalışmalarına göre, ülkemizde bu kapsamda 4 bin 600 kilo metre karelik bir alan belirlenmiştir. Aynı çalışmaya göre, ülkemizin güneş enerjisi ile elektrik üretecek teknik potansiyeli yıllık 380 kWh olarak tespit edilmiştir. Bu potansiyel 56 bin MW kurulu gücünde doğalgaz çevrim santraline eşittir.” dedi.
Hasan Köktaş, Türkiye’nin güneş enerjisinde önemli bir potansiyele sahip olmasına rağmen bunu değerlendiremediğini, Türkiye’nin 2000 yılından bu tarafa elektrik enerjisi alanında Çin’den sonra en fazla talep artışına sahip ülke olduğunu vurguladı.
Başkan Köktaş, 2010 yılında, 21 milyar KWh’a yakın elektrik üreten, 3 bin 810 MW kurulu gücün devreye alındığını ifade etti. Köktaş, 5 milyar lirayı aşan bu yatırımların 2 milyar 350 milyon lirasının yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olduğunu kaydetti. Köktaş, Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanılmasına İlişkin Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden sonra 3 bin 180 MW kurulu gücünde 87 adet yeni rüzgar projesine lisans verildiğini, 2 bin MW gücüne ulaşacak santrallerin yapımının devam ettiğini işaret etti.
Hasan Köktaş, 2010 yılında işletmeye alınan 3 bin 49 MW olan santrallerin bin 206 MW’lık kısmının yenilenebilir enerji kaynakların olduğunu açıkladı. Köktaş, bunların 436 MV’ rüzgar, 736 MW’ı hidroelektrik, 17 MW’ı jeotermel ve 17 MW’ı ise çöp gazı ve biyogaz kaynakla üretim yapan santraller olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz