Yenilenmiş kurtarma planı ve sonrası…
ABD Temsilciler Meclisi’nin Cuma akşamı yenilenmiş ve revize edilmiş haliyle onayladığı katrilyon dolarlık kurtarma planı piyasaların moralini yerine getirmiş gibi gözükmüyor. Aslına bakılırsa bahsi geçen planın inandırıcılığı ve yaratması beklenen psikolojik etkinin çok önceden gücünü yitirdiğini daha önceki yorumlarımızda dile getirmiştik.
Büyüsü ve cilası sönen “kurtarma planından” sonra gelinen ortamda piyasaların artık somut gelişmelere odaklanacağını ve global piyasalarda oluşan resesyonist ortamın aşılmasına ilişkin verileri takip edeceğini düşünüyoruz. Cuma günü Goldman Sachs’in ABD ekonomisine yönelik beklentilerini aşağı yönde revize etmesi bozulan makro görünümün, ekonomistleri harekete geçirdiğinin en önemli göstergesi olarak algılanabilir.
Goldman Sachs’ın açıklamalarına göre ABD’de GSYİH 2008’in son çeyreğinde ve 2009 da yavaşlayacağını ve işsizlik oranının ise 2009 da şimdiki seviye olan yüzde 6,1’den yüzde 8’e tırmanacağını belirtti. ABD ekonomisine yönelik resesyon beklentilerinin giderek yükseldiğini görüyoruz ve görünüşe göre piyasalar önümüzdeki süreçte bu konulardan etkilenecek. Diğer yandan Avrupa ekonomilerine yönelik olumsuz beklentiler gündemi işgal etmeye başladı.
Avrupa ülkelerinin liderlerinin yaptıkları zirvelerden ortak bir adım çıkmamış olması ve ekonomik durgunluk beklentisinin Avrupa ekonomileri üzerindede etkili olmaya başlaması borsalar üzerinde baskı oluşturuyor. Sözkonusu baskının piyasalar üzerindeki etkilerini uzun bir süre hissetmeye devam edeceğimizi düşünüyoruz. Ancak kurtarma paketinin geçmiş olmasının piyasaların uzun süren bir taban oluşturma sürecine girmesine neden olabilir.
ABD ekonomisinde beklentiler bu denli kötüleşmişken, Türkiye piyasalarının bu ortamda nasıl performans sergileyeceği de merak konusu. Geçen hafta açıklanan enflasyon Ekim ayı enflasyon rakamlarında korkulanın aksine bir görünüm oluşmasına rağmen yapılan enerji zamlarının önümüzdeki dönemde kendini hissettirmesi beklenebilir.
Meclisin açılmasıyla birlikte siyasetin gölgesine yeniden giren hisse senedi piyasalarında dalgalı seyirlerin önümüzdeki günlerde de devam edeceğini düşünüyoruz. Satıcılı seyirlerin devam etmesi beklenirken, piyasalarda ciddi ce kalıcı toparlanmanın ABD'den gelebilecek makrı ekonomik dataların düzelmesi ile birlikte mümkün olmasını bekliyoruz. Ancak bunun içinde zamana ihtiyaç bulunuyor.
32500 seviyesi endeks için önemli bir destek olmaya devam ederken, aşağıda 30900 seviyesinde yeni bir dip noktamız bulunuyor. Önümüzdeki hafta dış piyasalardan gelecek haberlerle piyasalar yönünü bulmaya devam edecek.