Yenimahalle’de ‘toplum Ve Şizofreni’ Sempozyumu

Şizofreni Dernekleri Federasyonu, Mavi At Kafe ve Yenimahalle Belediyesi tarafından Nazım Hikmet Kültür ve Kongre...

Şizofreni Dernekleri Federasyonu, Mavi At Kafe ve Yenimahalle Belediyesi tarafından Nazım Hikmet Kültür ve Kongre Salonu’nda “Toplum ve Şizofreni” sempozyumu düzenlendi.

22- 24 Mart tarihleri arasında 3 gün sürecek olan sempozyumun ilk gününde bir sunum yapan Doç. Dr. Haldun Soygür, dünya genelinde şizofreni hastalığının 22 milyona ulaştığını vurguladı. Soygür, "Her 100 kişiden birinde şizofreni görülüyor. Ülkemizde yaklaşık 400-600 bin şizofreni hastasının olduğu tahmin ediliyor" dedi.

Tedaviden yarar gören ve tedavisi sürdürülen şizofreni hastalarına olanak sağlanırsa çalışabileceklerini ve topluma uyum sağlayabileceklerini belirten Soygür, Mavi At Kafe’nin bunun en iyi örneği olduğunu söyledi. Soygür, “İstedik ki, bir şizofreni hastası kimliğini ifade ederken çalıştığı yeri gururla söyleyebilsin, duyduğu hazzı ve çalışmanın gücünü iliklerinde hissetsin. İstedik ki, şizofreni hastalarının yakınları, umutsuzluk, çaresizlik, tükenmişlik duygularından arınıp, sadece kendi hastalarının değil diğer hastaların da dostu olsunlar. İstedik ki, bir üniversite öğrencisi sevgilisi ile kafeye geldiğinde ve hastalar tarafından ağırlandığında, aslında birbirimizden çok da farklı olmadığımızı yaşayarak hissetsin. İstedik ki, hayata ve şizofreni ile ilgili olumsuz önyargılara karşı bu meydan okuyuşumuz toplumu oluşturan bireyler tarafından anlaşılsın” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Bu hastaların topluma kazandırılması için yerel yönetimlerin de elinden geleni yapması gerekiyor. Bunu elbirliğiyle yapabilirsek daha sağlıklı bir toplumu hep beraber yaratmış oluruz. Onların günlük yaşamda var olma mücadelelerine destek olacağız” diye konuştu.

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Zihni Sungur sempozyumda bilişsel- davranışçı psikoterapilerin şizofreni tedavisindeki yeri ve önemini, Prof. Dr. Nuray Karancı da klinik psikoloji disiplini ve şizofreniyi anlattı. Sempozyum sonunda Federasyon Başkanı Doç. Dr. Haldun Soygür, Yaşar’a katkılarından dolayı plaket verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: