ANKARA (İHA) – Yenimahalle’de düzenlenen “Güncel Sorunlar Işığında Türkiye’de Yerel Yönetimler” sempozyumunda yerel yönetimlerde yetki karmaşası ve hizmette başarılı olmanın yolları tartışıldı.
Yenimahalle Belediyesi; yerel yöneticiler, akademisyenler ve öğrencileri Nazım Hikmet Kongre ve Kültür Merkezi’nde bir araya getirdi. Uluslararası İlişkiler Çalışmaları Derneği (TUİÇ) ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Yenimahalle Belediyesi’nin işbirliğiyle düzenlenen “Güncel Sorunlar Işığında Türkiye’de Yerel Yönetimler” konulu sempozyumda Belediyeler Yasası eleştiri toplarken, yerel yönetimlerde yetki karmaşası ve hizmette başarılı olmanın yolları tartışıldı.
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın ev sahipliğinde gerçekleşen sempozyuma Yenimahalle Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Aras, CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, CHP Ankara İl Başkanı Zeki Alçın, Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, Prof.Dr. Ahmet Vefik Alp, TUIC Derneği Başkanı Burak Yalım, Başkan Yardımcısı Çağdaş Arslan, sivil toplum örgütleri, akademisyenler, ODTÜ ve Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen öğrenciler katıldı.
3 gün sürecek sempozyumun açılış konuşması yapan Yaşar, 4 yıllık yerel yöneticilik tecrübesini gençlere aktarmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Ticaret ile uğraşan bir yerel yönetici olarak, belediyelerin kamu kurumu olsa da bir şirket anlayışı içerisinde çalışması gerektiğini söyleyen Yaşar, “Hantallığa mahkûm edilen bir yönetimin başarılı olacağına inanmıyorum. Bir kurumun başarısı için yetki ve kaynak ne kadar önemli ise kurumun etkin ve verimli yönetimi de o denli önemlidir” dedi.
Siyasetçilerin ülke menfaatlerini kendi çıkarlarından üstün görmesi gerektiğini vurgulayan Yaşar, “29 Mart seçimlerinden önce hemşerilerimin tamamına vaatlerimi içeren bir mektup gönderdim. 4 yıldan bu yana sürdürdüğüm görevim sürecinde her gün bu mektubu açıp okuyorum ve verdiğim sözlerin hepsini tutmanın gururunu yaşıyorum” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç ise Türkiye’nin birlik ve bütünlüğünü bozacak bütün kamplaşmalardan uzak durulması gerektiğini söyleyerek, “Türkiye, hepimizin evidir. Bu dünyada eğer bir coğrafya varsa o coğrafyadaki adımız Türkiye Cumhuriyeti Devletidir. Burada kökenden ya da inançtan kaynaklanan bir farklılaşma yaratmak Türkiye’yi felakete götürmek olur. Hepimiz eşit hukuku paylaşan, eşit cumhuriyet yurttaşlarıyız. Ancak vatandaşlara ‘Sen farklısın, senin inancın farklı’ gibi ayrımcılıklar dayatılmaya çalışılıyor” ifadelerini kullandı.
Sempozyumun diğer davetlilerinden olan Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, “Türkiye’de 3 binin üzerindeki belediye sayısı bin 500’e düşürüldüğünde nasıl etkin bir yönetim anlayışı çıkacak. Halkın görüş ve önerileri alınmadan yapılan bu uygulamalar olumlu bir yarar sağlamayacaktır” dedi.
Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu Mardin’deki 7 bin yıllık tarihi dokuyu yeniden canlandırdıklarını söyledi. Ayanoğlu, “Bizim tek sıkıntımız huzur ve sükunet eksikliği. Güneydoğu’daki gerginliğin bitirilmesi için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz” dedi.
Sempozyumun sonunda konuşma yapan belediye başkanlarına plaket verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz