'Yerel asgari ücret' önerisi

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, Türkiye'deki istihdam sorununun çözümlenebilmesi için asgari ücretin yerel veya sektörel olarak belirlenmesi önerisinde bulundu.

Çağlayan, Türkiye'de yaklaşık olarak kayıtlı 2,5 milyon asgari ücretli bulunduğunu, bunların 267 bininin kamuda çalışan, geriye kalan 2 milyon 190 bin 560'ının ise özel sektörde çalıştığını söyledi. Bu kayıtlı asgari ücretlinin 70 bininin Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da çalıştığını ifade eden Çağlayan, Doğu ve Güneydoğuya yatırımları kaydırabilmek için asgari ücrette yerel bir uygulamaya gidilebileceğini söyledi.

Reklam
Reklam

2001 yılında, Türkiye'de kişi başına düşen milli gelirin 2 bin 140 dolar olduğunu, bir asgari ücretlinin yıllık eline geçen asgari ücretin ise 929.5 dolar olduğunu belirten Çağlayan, aynı yıl Kocaeli'nin milli gelirden kişi başına aldığı payın, 6 bin 165 dolar iken, Ağrı'da bu rakamın 568 dolara düştüğünü kaydetti.

Türkiye'de istihdam sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini belirten Çağlayan, bunun için 3 kademeli bir öneride bulunduğunu, bu öneriyi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a aktardıklarını ifade etti. Bu konuda Başbakan'a bir rapor sunacaklarını ve onun çalışmalarının devam ettiğini anlatan Çağlayan, Başesgioğlu ile Unakıtan'ın bu öneriye sıcak baktıklarını vurguladı.

Söz konusu konuyu, Türk İş Başkanı Salih Kılıç, ayrıca Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ve DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebiye'de ilettiklerini, onların ise konuya kendi açılarından farklı yaklaştıklarını dile getiren Çağlayan, asgari ücretin yerel olarak uygulanmasında, 3 yöntemin söz konusu olabileceğini anlattı.

Reklam
Reklam