“yerel Yönetimlerde Dış İlişkiler Ve Kardeş Şehir İlişkileri” Toplantısı

Marmara Belediyeler Birliği’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Yerel Yönetimlerde Dış İlişkiler ve Kardeş Şehir İlişkileri” toplantısında,...

Marmara Belediyeler Birliği’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Yerel Yönetimlerde Dış İlişkiler ve Kardeş Şehir İlişkileri” toplantısında, Türkiye’de yerel yönetimlerin dış ilişkilerinde ve kardeş şehir uygulamalarında yaşanan temel konular ele alındı.

Uluslararası İşbirliği Platformu çerçevesinde Marmara Belediyeler Birliği’nin ev sahipliğinde her ay düzenlenen “Yerel Yönetimlerde Dış İlişkiler ve Kardeş Şehir İlişkileri” başlıklı bir toplantı gerçekleştirildi. Merkezi Kocaeli’de olan Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Uzmanı Hüseyin Özgür Ünsal’ın konuşmacı olduğu toplantıya yerel dış ilişkiler alanında çalışan uzmanlar ve belediye temsilcileri katıldı.

Reklam
Reklam

Toplantının açılış konuşmasını yapan Marmara Belediyeler Birliği (MBB) Genel Sekreteri Züver Çetinkaya konuşmasında yakın zamanda Birlik tarafından çıkarılacak olan “Yerel Dış Politikaya Giriş” kitabının müjdesini verdi. Toplantıda, Dünyadaki yerel yönetimler arası ilişkilerin genel çerçevesi ele alındıktan sonra, yerel düzeyde uluslararası ilişkilere dair uluslararası literatür ve öne çıkan akademisyenlerin çalışmaları incelendi. Bunun yanı sıra, Türkiye’de yerel yönetimlerin dış ilişkilerinde ve kardeş şehir uygulamalarında yaşanan temel konular ele alındı. Kardeş şehir ilişkileri ve uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesine ilişkin yasal düzenlemelerin de bahsedildiği sunumda belediyelerin kardeş şehir ilişkisi kurarken dikkat etmesi gereken yasal süreç de ele alındı. Bunun yanı sıra, 5393 sayılı kanunun meclisin görev ve yetkilerini düzenleyen 18. maddesi ve 1173 sayılı Milletlerarası Münasebetlerin Yürütülmesi ve Koordinasyonu hakkındaki kanun da konuşuldu.

Karşılıklı fikir alışverişinin de yapıldığı seminerde, bu konudaki mevzuat ve uygulama farklılıklarının da ele alınarak, yerinden işbirliğinin geleceğine dair görüşler dile getirildi ve Türkiye’deki durum, diğer ülkelerle mukayese edildi.

Reklam
Reklam

Kardeş şehir ilişkisi kurma aşamasında karşılaşılan durumların da ele alındığı konuşmasında Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Uzmanı Hüseyin Özgür Ünsal, bazı ülkelerle ilişki kurulacakken direkt irtibat kurulmak istenen belediye ile değil, o ülkenin Türkiye’deki temsilciliği ile irtibat kurulması gereken durumlar olduğunu belirtti. Azerbaycan veya diğer eski Sovyet Cumhuriyetleri örneğinde bu durumla sıklıkla karşılaşıldığını ifade etti.

Türkiye’deki yerel yönetimlerin ve yerel yönetim birliklerinin de üye oldukları uluslararası yerel yönetim birliklerinin de ele alındığı toplantıda; BM Habitat ve yerinden yönetişim, yerinden işbirliğinde Fransa, Hollanda, İspanya örneği ve dış ilişkiler ağı kurulumu konuları üzerinde duruldu. UCLG, Sister-Cities International, Euro Cities, OICC (İslam Şehirleri ve Başşehirleri Teşkilatı gibi kuruluşların da ele alındığı toplantıda, uluslararası kuruluşlara üye olmak isteyen belediyelerin üye olmayı düşündükleri kuruluşların tüzüklerini iyi incelemeleri gerektiğini vurgulandı.

Reklam
Reklam

Kardeş Şehir İlişkisinin yapılacağı konular ele alınmadan önce İşbirliği ve Ortaklık yapılacak belediyeler arasındaki siyasi, ekonomik, sosyo-kültürel ve dini eğilimlerin de önemine vurgu yapıldı. Sunumda, belediyelerin belirli ve sınırlı konularda kardeş şehir ilişkisi geliştirmelerinin daha fazla verim alınması açısından yerinde ve sağlıklı bir tutum olacağı ifade edildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: