Yerli Fidan Üretimi 15 Kat Arttı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yerli fidan üretimini artırmaya yönelik çalışmaların üretimde rekor artış sağladığını,...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yerli fidan üretimini artırmaya yönelik çalışmaların üretimde rekor artış sağladığını, 2002 yılında 4 milyon adet olan sertifikalı fidan-fide üretiminin 15 kat artarak 2011 yılında 64 milyona ulaştığını bildirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Bakanlığın fidan üretimini uluslararası normlarda fidan sertifikasyon sistemi kurarak artırdığına dikkat çekilerek, bugüne kadar 37 türde 483 çeşitte damızlık üniteleri oluşturulduğu ifade edildi. Son 7 yılda üreticiye verilen sertifikalı fidan kullanım desteğiyle 1.4 milyon dekar yeni bahçe tesis edildiği kaydedildi. Açıklamada, “Sertifikalı fidan-fide üretimi son 10 yılda 15 kat artarak 4 milyon adetten 64 milyona çıktı. 10 yıl önce fidan ihracatı yapılmazken, 2011 yılında Türkiye 2.1 milyon dolar ihracat geliri sağladı. Bakanlık, bundan sonraki yıllarda da sertifikalı fidan üretimi ve ihracatındaki artışın sürdürülebilir şekilde devam etmesi için sertifikalı fidan desteği ile sıfır faizli yatırım ve işletme kredisi uygulamalarına devam edecek” denildi.

Reklam
Reklam

YÜZDE YÜZ YERLİ MEYVE DÖNEMİ

Bakanlığın daha önceki yıllarda sertifikalı fidan üretimi için gerekli altyapının oluşturulması için kısa süreliğine sertifikalı anaç ithalatına izin verdiği hatırlatılan açıklamada, yerli anaç üretiminin fidancıların ihtiyacını karşılayacak hale gelmesiyle birlikte Bakanlığın 2012 yılında fidan ithalatını yasaklandığı bildirildi. Anaç fidan ihtiyacının ülke üretiminden karşılanmasıyla yıllık ortalama 3 milyon dolar dövizin yurtiçinde kalmasının sağlanacağı ifade edilen açıklamada, bazı meyve türlerinde sadece klonal doku kültürü anaçlarının kullanılması halinde ülke ekonomisine yaklaşık 5.4 milyon dolar kazandırılacağı kaydedildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: