Bilim Teknoloji ve Yüksek Kurulu (BTYK) yerli ilaç sanayinin araştırma merkezleri kurması için ekstra destek verilmesine karar verildi. Kurulun 25'inci toplantısında, Türkiye'nin 2011 yılında ilaç sektöründe 5 milyar TL ithalat, 595 milyon TL ihracat yaptığı ve 4,5 milyar TL dış ticaret açığı bulunduğu ifade edildi. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, yerli ilaç sanayinin güçlenmesi için reçetelerin etken madde ile yazılması şartının getirilmesi gerektiğini söyledi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, yerli ilaç sanayinin geliştirilmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Devletin yerli ilaç sanayini desteklemesinin hem dışa bağımlılığı azaltacağını, hem de ilaçta fiyat avantajı getireceğini ifade eden Saydan, sendika olarak ilk günden beri, yerli ilaç sanayinin geliştirilmesi gerektiğini her fırsatta dile getirdiklerini söyledi. Dünyada 2 çok önemli stratejik ürün bulunduğunu, bunların silah ve ilaç olduğunu belirten Saydan, "İstediğiniz kadar modern donanımlı ordularınız olsun eğer ulusal ilaç sanayiniz yoksa olabilecek bir mücadelede kazanma şansınız yoktur. Bu yüzden bir ülke için en önemli ürün ilaç olmalıdır." dedi.
Yerli ilaç sanayinin güçlendirilmesi için reçetelerin etken madde ile yazılması şartının getirilmesi gerekliğini belirten Saydan şunları söyledi; “AB ülkelerini incelediğimizde, her ülkede jenerik ilacın ve yerli üretimin desteklendiğini görmekteyiz. Reçetesini alıp eczaneye gelen hastalar, eczacıya bir istekte bulunmazlarsa eczacı, kendisine en uygun eşdeğer ilacı verir. Fiyatı pahalı olan orijinal ilaç verilmediği için yerli ilaç sanayi desteklenmiş olur. Hekimlerin yerli ilaçlara teşvik edilmesi çok önemlidir. Örneğin Japonya'da hekimlerin reçetede eczacılara yönelik olarak "eşdeğerini verebilirsiniz" kutucuğunu işaretleyerek yönlendirme yapmakta, eczacılar da doktor onayıyla eşdeğer ilacı verebilmektedir. Vatandaşa da, eşdeğer ilacın ne olduğu çok iyi anlatılmalı ve bu konuda bilgilendirilmelidir. Eşdeğer ilacın orijinal ilaçla aynı şey olduğu, ülke ekonomisi için yerli ürün seçilmesi gerektiği anlatılmalıdır. Unutulmamalıdır ki; eşdeğer ilaç demek yerli ilaç demektir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz