Yerli mısıra ''İthal'' darbesi

Karadeniz ülkeleri başta olmak üzere yurt dışından Türkiye'ye gelen ucuz mısır nedeniyle, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) depolarında bekleyen yaklaşık 470 bin ton mısırını satamadı.

Yılbaşından bugüne kadar Türkiye'ye 150 bin ithal mısır geldi, Bulgaristan, Romanya, Rusya ve Ukrayna'dan da 200 bin tona yakın mısırın da bağlantısı yapıldı.

Mısırda bulunan yüzde 100 oranındaki vergi ile Türkiye'ye ortalama 300 bin liradan mısır girerken, TMO kilogramı 330 bin liradan üreticiden aldığı yaklaşık 470 bin ton mısırı 360 ile 403 bin lira arasında değişen oranlarda satmaya çalışıyor. TMO, 470 bin ton mısır karşılığında üreticiye yaklaşık 150 trilyon lira ödemişti.

Reklam
Reklam

TMO elindeki mısırı satamayınca halen yüzde 100 düzeyinde bulunan ithal mısır vergi oranının en azından yüzde 130'a çıkarılması için Dış Ticaret Müsteşarlığı'na (DTM) başvuruda bulundu.

Verginin istedikleri orana çıktığı zaman yurtdışından gelen mısırın maliyetinin 360 bin liraya çıkacağını belirten TMO yetkilileri, bu fiyatın da TMO'yu kurtaracağını belirttiler.

Kızışan ve çabuk bozulan mısır için özel havalı depolar gerekiyor ve buralarda da ancak 1-1.5 yıl bekletilebiliyor. TMO da kendine ait havalı deposu olmadığı için üreticiden aldığı mısırı özel sektörden kiraladığı depolara stokluyor ve buna ciddi miktarda para ödüyor.

Bu arada TMO Genel Müdür Vekili İsmail Kemaloğlu, kepek ithalatının da ihtiyaçtan fazla olması nedeniyle elindeki kepekleri satma sıkıntısına düşen un sanayicilerinin TMO'dan ithalatın durdurulmasını talep ettiğini bildirdi.