Yeşil biber her derde deva

Ybiberin içerdiği vitaminler, betakaroten ve yüksek orandaki lifli yapısıyla insan sağlığına büyük yarar sağladığı bildirildi.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Başdiyetisyeni Sevinç Yetişen, yaptığı açıklamada, yeşil biberin içeriğindeki P vitamininin damarları yumuşattığını ve kanamaları önlediğini, K vitamininin de kanın pıhtılaşma kabiliyetini artırarak, kanamaları durdurduğunu, vücudun toksinlerden arındırılmasına yardımcı olduğunu kaydetti.

Yeşil biberin, iyi bir antioksidan olduğunu belirten Yetişen, antioksidan maddelerin, kanser tedavisinde ve kalp damar hastalıklarında da etkili olduğunu ve vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini vurguladı.

Reklam
Reklam

Yetişen, mideyi kuvvetlendiren, iştahı açan ve hazmı kolaylaştıran yeşil biberin, mide salgısını artırdığını, ancak çiğ olarak gastrit ve ülser hastalarının tüketmemesi gereken bir sebze olduğunu belirtti.

Yetişen, şunları kaydetti:

''Acı biberler baharat olarak sıkça kullanıldığı gibi salçası da yapılarak her mevsim tüketilebilir. Yeşil biber, içerdiği yüksek orandaki lif nedeniyle kabızlığa iyi gelir. Acı biber balgam söktürür, kronik bronşit ile anfizemi hafifletir. Bütün bu önemli özelliklerinden yararlanmak için çiğ olarak kahvaltılarda ve yemeklerde salata olarak üzerine limon sıkılarak tuzsuz tüketilmelidir. Kızartmasının kalorisi daha yüksektir. Kalorisi düşük olan yeşil biber zayıflamaya yardımcı olur.''