Yeşil Cami 2,5 sene sonra cuma namazıyla ibadete açıldı

Bursa'da Ulu Cami’den sonra en ihtişamlı camilerden biri olan ve içinde 6 asırlık orijinal İznik...

Bursa'da Ulu Cami’den sonra en ihtişamlı camilerden biri olan ve içinde 6 asırlık orijinal İznik çinileri bulunan Yeşil Cami, 2,5 sene süren restorasyon çalışmalarının ardından cuma namazıyla ibadete açıldı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, milletvekilleri ve Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ile çok sayıda vatandaş açılışa katıldı. Arınç, "Vakıflarla meşgul olmak ibadettir." dedi.

Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti Bursa'da Sultan Çelebi Mehmet tarafından 1419’da yaptırılan Yeşil Cami, uzun yıllardır yıpranmış görüntüsüyle yürek burkuyordu. 2,5 yıl önce başlatılan kapsamlı restorasyon çalışmasıyla yeniden eski görüntüsüne kavuşan tarihi ibadethanede, 1,5 kilo 24 ayar toz altın kullanılarak İznik çinilerinin altın varakları yenilendi, tavandaki eksik hatlar tamamlandı. Restorasyon, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından sponsorların desteği ile yaklaşık 2 milyon liraya mal edildi. 2009'da başlayan çalışmalar sebebiyle ziyarete gelen turistler kapıdan dönmek zorunda kalıyordu.

Reklam
Reklam

Yeşil Cami’nin yeniden ibatede açılması sebebiyle cami bahçesinde düzenlenen törende konuşan Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Harput Holding'in desteğiyle 21 Kasım 2009'da başlayan çalışmalar kapsamında Yeşil Camii'nin restore edildiğini söyledi. Ertem, "Bu camiyi Harput'a zimmetlemek gerekir. Tüm ihtiyaçlarını gidermeliler." dedi. Harput Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Etkeser ise "Allah'a hamdolsun böyle bir eserin restoresini bize nasip etti." karşılığını verdi.
Bursa Valisi Şahabettin Harput ise ecdad yadigarı eserlere sahip çıktıklarını söyledi.

"VAKIFLA MEŞGUL OLMAK İBADETTİR"

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa’da çok büyük tarihi eserlerinin olduğunu ifade ederek, “Kültür varlığımız var. Vakıf medeniyetimizin en güzel örnekleri mevcut. Onlardan birisinin önündeyiz. Çelebi Sultan Mehmed döneminden bugüne intikal eden eserlerin kucağındayız. Şanlı ecdadımıza rahmet diliyorum. Onlarla iftihar ediyoruz. Onların evlatları olmaktan gurur duyuyoruz.” şeklinde konuştu.

7 Mayıs Pazartesi günü Vakıflar Haftası’nın açılışını TBMM tören salonunda yaptıklarını belirten Arınç şunları kaydetti: “Allah’a şükrediyorum. Vakıflarla meşgul olmak aynı zamanda ibadettir. Bedduası vardır. Bedduasından kaçmak, duasına nail olmak hepimizin görevidir. Ecdadımız Allah rızası için istifade edilmesi için bu vakıfları yaptı. Burada hayvanlar için bile vakıf var. Tedaviye muhtaç olanları da var. Fakirler, evlenemeyen genç kızlar, bir lokma çorbaya muhtaç evlatlar, yetimle ve öksüzler var. Bunların hepsi Allah rızasını bekleyerek yaptığı hizmetlerdir. Şükrediyoruz ki binlerce vakfın sahibiyiz. Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü aynı zamanda Yalova, Sakarya ve Bilecik illerinden sorumludur. Çalışkan bölge müdürümüz var. Onunla birlikte gayretli personelimiz var. Yıllardır hizmet ediyorlar.”

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından caminin açılış kurdelesi Bursa Müftüsü Mahmut Gündüz'ün dualarıyla kesildi. Yeşil Cami'nin iç restorasyon haricinde ikinci etap çalışmaları kapsamında dış mekanda yapılan drenaj, zemin kaplama, yolların düzenlenmesi, bahçe duvarlarının üzerine ferforje korkulukları takıldı. Camide metal temizliği, gümüş kaplamaların ortaya çıkarılması, bozulmuş çinilerin tamiratı, bozulan yerlere derz dolgu ve boyama çalışmaları yapıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: