Yeşil Camii, 2 yıl aranın ardından yeni yılda ibadete ve ziyarete açılıyor

Bursa'da Ulucami'den sonra en ihtişamlı camilerden biri olan ve içinde 6 asırlık orijinal İznik çinileri...

Bursa'da Ulucami'den sonra en ihtişamlı camilerden biri olan ve içinde 6 asırlık orijinal İznik çinileri bulunan Yeşil Cami’nin 2 yıldır devam eden restorasyan çalışmalarının yeni yılbaşında bitirileceği bildirildi.

Osmanlı Sultanı Çelebi Mehmet tarafından 1419 yılında yaptırılan tarihi camii, çalışmalar sebebiyle aylardır turistlerin ziyaretine de kapalı tutuluyordu. Caminin sadece küçük bir köşesi ibadethane olarak kullanılıyordu. 2009’da başlayan çalışmalar sebebiyle Yeşil Camii’ni ziyarete gelen turistler kapıdan dönmek zorunda kalıyordu. Yıllar süren bakımsızlığın ardından hayırsever işadamı tarafından restorasyonu üstlenilen tarihi camide çalışmalar son aşamaya geldi. Çevre düzenlemesiyle beraber Yeşil Camii muhteşem bir görünüm kazanıyor. İki yıldır süren çalışmalar kapsamında, yerlerinden oynayan ve bozulan orijinal İznik çinileri de elden geçirilerek yeniden sağlamlaştırıldı. Restorasyon çalışmaları sırasında mermerler silinip, çirkin görüntü veren çini üzerindeki elektrik ve ses tesisatları da ortadan kaldırıldı. Yeşil Cami'de ahşap işleri, çini ve mermer işleri, metal işleri ve kalem işleri olmak üzere çeşitli alanlarda restorasyon çalışması yapıldı.

Reklam
Reklam

Bursa Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, 21 Kasım 2009'da başlayan çalışmaların yeni yıl itibarıyla bitirileceğini belirtti. Sarı, iç restorasyon haricinde ikinci etap çalışmaları kapsamında dış mekanda yapılan drenaj, zemin kaplama, yolların düzenlenmesi, bahçe duvarlarının üzerine ferforje korkulukların takıldığını ve şadırvanın yeniden yapıldığını söyledi. Camide metal temizliği, gümüş kaplamaların ortaya çıkarılması, bozulmuş çinilerin tamiratı, bozulan yerlere derz dolgu ve boyama yapıldığını belirten Mürsel Sarı, “Bozuk olan yerler enjeksiyon yöntemi ile tamir edilip, çiniler ise yeniden düzenlendi. Şadırvan yoğun olarak çürümüştü. Bundan dolayı şadırvan tamamen yenilendi. Abdest alma yeri yükseltilip, düzenlendi. Yılbaşında caminin yeniden ibadete ve ziyarete açılmasını bekliyoruz.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz