Yeşilay: Alkol Düzenlemesini 'yasak' Olarak Tanımlamak Insafsızlıktır

Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, TBMM’de yasalaşan alkol düzenlemesinin ‘bir yasak’...

Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, TBMM’de yasalaşan alkol düzenlemesinin ‘bir yasak’ olarak tanımlanmasının insafsızlık olacağına dikkati çekerek, “Bu yasa, alkolün çocuk ve gençler üzerindeki özendirici etkisini azaltmaya ve ulaşılabilirliğini sınırlamaya yöneliktir. Fransa, İsveç, ABD, Finlandiya gibi birçok batı ülkesinde halen uygulanan kısıtlamalara paralel çağdaş bir yasadır.” dedi.

Alkolle ilgili düzenlemeleri de içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklif, TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştı. Cumhurbaşkanı Abdullah gül’ün onaylanması halinde yürürlüğe girecek olan yasa ile saat 22.00'den 06.00'ya kadar içki satışı yasaklandı. Düzenleme sivil toplum örgütlerinden de destek gördü.

Reklam
Reklam

Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine açıklamalarda bulunan Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, dünyanın birçok ülkesinde halk sağlığı otoritelerinin bilimsel ve kanıta dayalı önerilerine paralel olarak, çocuk ve gençleri alkol alışkanlığından korumak üzere uygulanan sınırlama ve kısıtlamaların, geç de olsa Türkiye’de yürürlüğe girmesinin sevindirici olduğunu dile getirdi.

Karaman, alkol düzenlemesiyle ilgili şu bilgileri verdi: “Başta Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Alkol Politikaları Birliği olmak üzere, halk sağlığı menfaatine çalışan uluslararası şemsiye kuruluşların, alkolün kanser başta olmak üzere insan ve toplum sağlığına birçok yönden zarar veren bir bağımlılık maddesi olduğunu, özellikle çocuk ve gençlerin, küresel alkol lobisinin pazarlama taktikleriyle yoğun bir alkol reklamı ve promosyonuna maruz kaldığını ifade etmektedir. Buna karşılık da, şu an yürürlüğe giren kanundaki birçok önlem ve sınırlamayı tüm dünya ülkelerine önermektedir. Bu yasayı, bir alkol kullanma yasağı olarak tanımlamak insafsızlık veya kötü niyettir. Bu yasa, alkolün çocuk ve gençler üzerindeki özendirici etkisini azaltmaya ve ulaşılabilirliğini sınırlamaya yöneliktir. Fransa, İsveç, ABD, Finlandiya gibi birçok batı ülkesinde halen uygulanan kısıtlamalara paralel çağdaş bir yasadır.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: